publicat în: Arhivă

STIRI | O noua reconstructie digitala a unui palat biblic: Palatul de Nord-Vest Nimrud (video)

O reconstrucție digitală a Palatului de Nord-Vest Nimrud, Asiria, a fost realizata recent intr-un film de 3 minute, publicat in aceste zile de Muzeul Metropolitan de Artă din New York, SUA, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Acest film, care poate fi vizionat in galeria media a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro), reconstituie Palatul de Nord-Vest al lui Ashurnasirpal II, din Nimrud, (lângă Mosul-ul modern, în nordul Irakului), așa cum ar fi apărut el în timpul domniei sale, în secolul IX înainte de Hristos.

Videoclipul ne plimba prin curțile exterioare ale palatului, în sala tronului și prin mai multe spații private, probabil, folosite pentru ritualuri.

Sit-ul Nimrud este situat pe râul Tigru, la sud-est de Mosul, in nordul Irakului modern. Astăzi, orașul se află la câțiva kilometri est de Tigru, dar în antichitate râul curgea de-a lungul partii de nord-vest a acropolei. Sit-ul a fost ocupat intermitent, din mileniu 6 înainte de Hristos, pana cel putin in perioada elenistică, dar perioada cea mai importantă de ocupație a avut loc în timpul perioadei tarzii asiriene, cand Assurnasirpal II (883-859 î.Hr.) a construit Nimrud-ul drept capitala a imperiului său. Orasul a ramas resedinta regala si capitala administrativă a imperiului asirian, până la domnia lui Sargon al II-lea (721-705 î.Hr.), deși Asarhadon (680-669 î.Hr.), mai târziu, a reconstruit o mare parte din cetate.

Numele modern, Nimrud, provine din relatarea biblică despre vanatorul Nimrod (Geneza 10: 8-12). Asirienii au numit sit-ul Kalhu (in Biblie, Calah), un nume care apare pentru prima dată în texte din secolul al 13-lea înainte de Hristos, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

“8. Cuş a mai născut de asemenea pe Nimrod; acesta a fost cel dintâi viteaz pe pământ.

9. El a fost vânător vestit înaintea Domnului Dumnezeu; de aceea se şi zice: “Vânător vestit ca Nimrod înaintea Domnului Dumnezeu

10. Împărăţia lui, la început, o alcătuia: Babilonul, apoi Ereh, Acad şi Calne din ţinutul Senaar.

11. Din pământul acela, el trecu în Asur, unde a zidit Ninive, cetatea Rehobot, Calah

12. Şi Resen, între Ninive şi Calah. Aceasta e cetate mare”. (Geneza 10: 8-12)