STIRI Ierusalim | Baie ritualica antica evreiasca – Mikveh – descoperita in Valea Elah

Arheologii care lucrează pe dealurile din afara Ierusalimului au descoperit, in aceste zile, conform editiei The Times of Israel, o baie ritualica veche, care oferă date nu doar despre epoca Celui de-Al Doilea Templu, din zonă, ci și despre soldații australieni care au vizitat sit-ul în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

“Descoperirile din aceasta excavare ne permit să reconstituim o poveste dubla: cea a așezarii evreiesti din secolul II dupa Hristos, probabil pe fondul evenimentelor revoltei Bar Kochba [132-135 era noastra], și o altă poveste, nu mai puțin fascinanta, despre un grup de soldati australieni, care a vizitat sit-ul “cu multe secole mai târziu” și si-a pus amprenta acolo”, a declarat directorul de excavare, Yoav Tsur.

În timpul unei sapaturi in Elah, la sud de Beit Shemesh, arheologii au descoperit “fragmente de vase de ceramică magnifice”, cum ar fi lămpi, un ulcior și vase de gătit, care ajutau la Mikveh, sau baia ritualică, în epoca celui de-Al Doilea Templu, dar dovezile indică faptul că rezidenții au incetat sa o mai foloseasca drept baie ritualică în secolul II dupa Hristos, “probabil, în lumina revoltei Bar Kochba”, conform lui Tsur.

După ce sit-ul a încetat să mai fie folosit ca Mikveh, locuitorii din zona au continuat să foloseasca baia drept rezervor de colectare a apei potabile.

La aproape 2000 de ani mai târziu, cand luptele faceau noi ravagii în regiune, doi soldați australieni si-au inscris numele lor și numerele de identificare, sculptandu-le în stânca de pe sit, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.