STIRI | Instabilitate in Bosnia-Hertegovina: Vom ajunge pe mainile extremistilor!

Bosnia-Herțegovina are nevoie urgentă de reforme politice și de un sprijin important din partea Uniunii Europene, conform unuia dintre liderii Bisericii Catolice a țării.

Episcopul Franjo Komarica de Banja Luka, citat de Zenit, a vorbit cu reprezentantii organizatiei caritabile catolice “Biserica in nevoi”, în ajunul alegerilor programate pentru 12 octombrie, in care vor fi alesi membrii Parlamentului și ai presedentiei de trei membri.

Țara este într-o stare proastă, cu șomaj mai mare de 50%, iar aproape trei sferturi dintre adultii tineri nu-si pot găsi de lucru. Nemulțumirile în rândul populației, care include trei grupuri etnice – bosniaci, croați și sârbi – au crescut enorm. Corupția, nepotismul sunt larg răspândite.

Episcopul de Komarica este profund îngrijorat: “Trăim într-o situație absurdă. Bosnia-Herțegovina nu avanseaza, nici politic, nici economic. Tara are o serie de prevederi constitutionale, care se bat cap in cap. Numărul de miniștri este astronomic, o indulgență pe care nicio altă națiune nu si-o permite. Oamenii isi doresc un nou tip de organizare a statului”.

In plus, blocajul politic și lipsa securității juridice ar putea radicaliza grupurile și facțiunile din societate, se ingrijoreaza episcopul: “Sunt oameni, aici, care ar putea exploata instabilitatea și nu trebuie să ignorăm norii negri care apar in sud-est. Forțele distructive, radicale, din lumea arabă se pot stabili si inflori foarte ușor aici”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.