STIRI | Dabiq. Profetia din secolul VII, care ii stimuleaza pe luptatorii jihadisti ai Statului Islamic. Sfarsitul Zilelor-

În ciuda utilizarii unor tactici moderne de război, perspectiva globala a militantilor Statului Islamic (IS) se bazează pe o profeție medievala legata de sfarsitul zilelor, care definește mesajul lor ideologic, atragand susținători ai cauzei din intreaga lume – explica un raport de ultima ora al publicatiei rusesti Ria Novosti.

Orașul mic Dabiq, situat în provincia siriana Alep, în apropiere de granița cu Turcia, pare să aibă mult mai multa valoare decat valoarea strategică din punct de vedere militar. Luptătorii Statului Islamic controleaza un teritoriu care se intinde de la marginea Bagdadului, în sud-est, la vecinătate Kobani în partea de nord, si de la granița cu Iordania, în partea de vest, pana in orașul Mosul, controlat de jihadisti, în est. Cu toate acestea, Dabiq joacă un rol crucial în motivarea luptătorilor Statului Islamic, orasul fiind locul jihadului “Gotterdammerung”, adica bătălia finală împotriva “necredincioșilor” și “apostaților”.

Profeția din secolul al VII-lea dupa Hristos, a lui Abu Hurayrah, un companion al Profetului islamic Muhammad, spune: Ultimul Ceas nu va veni, până când romanii nu vor aparea in al-A’maq sau în Dabiq. O armată formată din cei mai buni soldați ai oamenilor de pe pământ, în acel moment, va veni din Medina, pentru a le raspunde. Ei vor lupta atunci și vor câștiga, și ei vor fi biruitori asupra Constantinopolului”.

Ideologia Statului Islamic, astfel, pare a fi o declarație sinceră de război sfânt pentru asigurarea regatului. În același timp, în scopul răspândirii credinței proprii, Statul Islamic a lansat deja o revistă oficială în limba engleză, numita “Dabiq” (foto), înca din luna iulie. Echipa de editare susține, în declarația sa, că “zona va juca un rol istoric în luptele care duc la cucerirea Constantinopolului, apoi a Romei”.

“In ciuda inexactitatii legate de faptul ca Dabiq și al-A’maq sunt de fapt două localități diferite, la granița siriano-turcă, profeția este văzuta ca fiind de ajutor în întărirea moralului militanților”, spune Shadi Hamid din Brookings Institution. “Este corect să presupunem că marea majoritate a luptatorilor Statului Islamic crede în acest tip de discuții”, a spus el, citat de Times of Israel.

Orașul Dabiq a fost ocupat de către luptători, in august, după o încăierare aprigă cu rebelii sunniți din Armata Siriana Libera, in care au fost ucisi 40 dintre ei. Armata Siriana Libera, cunoscuta în Occident ca “moderata”, se bucură de un sprijin limitat din partea administrației Obama, si nu a reușit să preia ulterior Dabiq, provocând aplauze răspândite printre susținătorii cauzei jihadului, profetia fiind deja descoperita ca fundamentala pentru ideologia Statului islamic.

În mass-media sociala, Dabiq a devenit un simbol al luptei împotriva Occidentului și jihadiștii se așteaptă la “marea bătălie viitoare”.

“Leii Islamului au ridicat steagul Califatului în Dabiq”, sustine mesajul de pe Twitter al unui susținător din Tunisia, citat de Ria Novosti. “Acum, ei așteaptă sosirea armatei cruciate”.

Unii dintre jihadiști spun deja ca numara statele membre ale coaliției conduse de SUA, care sunt în prezent mai mult de 60, și se așteaptă la 80, dupa cum ar sustine profeția.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.