STIRI | O alta greseala a Occidentului: operatiunile multinationale impotiva Statului Islamic

Operațiunea multinațională a Coaliției împotriva militanților Statului Islamic, în Irak și Siria, este încă o altă greșeală a Occidentului, conform unui comentariu facut ieri de catre Ministrului adjunct rus de externe, Mihail Bogdanov, pentru RIA Novosti.

“Situația din jurul loviturilor aeriene de pe teritoriul sirian, efectuate de SUA și aliații săi, sub pretextul luptei împotriva terorismului internațional, provoacă preocupări legitime. Acest lucru se face fără consimțământul legitim al Guvernului Sirian și fără o autorizare corespunzătoare a Consiliului de Securitate al ONU. Există temeri că acum, de fapt, asistăm la încă o greșeală a partenerilor noștri occidentali, o greșeală pentru care statele regionale sau, eventual, un grup mai larg de națiuni, va trebui să plătească”, a spus el.

Diplomatul rus a menționat că “nu se poate declara război împotriva terorismului, în regiune, și să se formeze o coaliție în acest scop, ignorând rolul unui număr de conducari de state din regiune”.

“Este imposibil sa lupti cu un astfel de inamic, precum Statul Islamic, care controlează în prezent un teritoriu egal cu mărimea Belgiei, cu o populație de cinci până la sase milioane de oameni, doar prin lovituri aeriene. În plus, liderii autoproclamatei coaliții anti-teroriste neaga dreptul Guvernului Siriei de a fi partenerul sau în lupta împotriva terorismului, chiar pe teritoriul și spațiul aerian al Siriei”, a subliniat Bogdanov.

El a adăugat că, “prin sloganul războiului împotriva terorismului, ca acoperire pentru scopurile geopolitice, încălcarea suveranității statelor, transformarea regiunilor și crearea de precedente ilegale în relațiile internaționale sunt inacceptabile”.

Rusia va susține o posibilă rezoluție a ONU, privind utilizarea forțelor terestre împotriva militanților Statului Islamic, numai în cazul în care documentul include un mandat de menținere a păcii, aprobat de către Irak și Siria, a declarat, ieri, ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov, pentru Ria Novosti.

“În orice caz, în conformitate cu Carta ONU, un mandat pentru acest tip de operațiune ar trebui să fie autorizat de către Consiliul de Securitate al ONU, și sa conțina dispoziții fundamentale de menținere a păcii, cu aprobarea obligatorie a guvernelor statelor în care vor fi efectuate operațiunile militare internaționale”, a continuat Bogdanov.

Ministrul adjunct de externe a reiterat faptul că Rusia pledează pentru o luptă consecventă împotriva extremiștilor și ca a fost implicata într-o luptă aprigă împotriva terorismului, deja de o lungă perioadă de timp. El a reafirmat angajamentul Rusiei față de principiile dreptului internațional și a declarat că toate acțiunile internaționale de combatere a Statului Islamic ar trebui să respecte cu strictețe legislația internațională.

Marți, Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut si el apel la Coaliția condusă de SUA, spunând că doar loviturile aeriene nu sunt suficiente.

Statele Unite ale Americii au batut la “toate ușile”, în încercarea de a alcatui o alianță care sa lupte împotriva extremistilor Statului Islamic, sub egida Statelor Unite, dar Rusia s-a alăturat luptei împotriva terorismului cu mult timp în urmă și nu are nevoie să fie invitata din nou, a declarat, ieri, ministrul adjunct de Externe.

Potrivit lui Bogdanov, insa, Moscova insistă asupra faptului că “orice astfel de acțiune trebuie să se desfășoare prin respectarea strictă a dreptului internațional”.

“Noi sprijinim relațiile bilaterale constructive sănătoase cu Siria, Irak și cu alte țări din regiune și luam si vom lua măsuri proactive, pe temei juridic clar și în strictă conformitate cu obligațiile internaționale, pentru a consolida capacitatea acestor țări de a face față teroriștilor și extremiștilor internaționali”, a subliniat diplomatul.

“Rusia a sprijinit întotdeauna și continuă să sprijine în mod constant eforturile depuse de autoritățile irakiene in combaterea militanților Statului Islamic”, a declarat Bogdanov, care este si trimisul special al Președintelui rus in Orientul Mijlociu.

“Ne dăm seama că țara se confruntă cu o catastrofă umanitară reală, care implică un număr mare de refugiați și de rezidenți strămutati în interiorul țării. Avem planificat sa trimitem un transport de ajutoare umanitare, rusesc, in Irak, în viitorul apropiat”, a spus diplomatul.

Anterior, în septembrie, în cadrul unei întrevederi cu Primul-Ministru irakian Haider Abadi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat, de asemenea, disponibilitatea Rusiei de a sprijini autoritățile irakiene în lupta lor împotriva amenințării teroriste, în special împotriva Statului Islamic.

Trimisul special al ONU și al Ligii Arabe pentru Siria, Staffan de Mistura, va vizita Moscova, pentru consultări privind soluționarea crizei siriene, la sfârșitul lunii octombrie, a declarat, tot ieri, pentru Ria Novosti, Ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov.

“Suntem gata să cooperam cu Mistura. Ne așteptăm ca experiența lui sa ajute să găsim o cale cât mai rapida spre soluții politice”, a spus el.

Ministrul adjunct de externe a menționat că Rusia a cerut întotdeauna o soluționare pașnică a tuturor conflictelor, prin dialog, care să ia în considerare interesele persoanelor care trăiesc în aceste tari și sa considere intervenționismul, sub orice forma ar evolua el, ca fiind inadmisibil.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.