200 de persoane fără documente ocupă o biserica din Zurich

Aproape 200 de persoane fără documente ocupă, de ieri (vineri 2 ianuarie 2009), o Biserica din Zurich până la o reglementare a situaţiei lor, au indicat membri din colectivul Bleiberecht.

Între 150 şi 200 de imigranţi ilegali – în special din Algeria, Iran, Irak, Afganistan şi Sierra Leone – sunt din data de 19 decembrie în Predigerkirche, în oraşul vechi, a relatat o femeie, membră a acestui grup, sub acoperirea anonimatului, către AFP.

“Am făcut cerere pentru legalizarea statutului acestor emigranţi fără acte şi pentru ameliorarea condiţiilor în centrele de primire”, a spus ea.

Imigranţii fără acte, unii cu copii, trăiesc în biserică, unde dorm pe saltele întinse pe podea, de unde sunt strânse dimineaţa, pentru a permite oficierea Liturghiei catolice. Hrana caldă se serveşte de două ori pe zi, în afara clădirii, acolo unde există o pancartă pe care sunt înscrise revendicări ale dreptului de şedere pentru solicitanţii de azil.

Grupul solicită, cantonului Zurich punerea în aplicare a directivei cu privire la “cazurile dificile”, ce permite unui solicitant de azil care a trăit cel puţin cinci ani în Elveţia, să ceară revizuirea dosarului după un aviz negativ.

“Cantonul nu aplică această directivă,” a spus o altă femeie din grup, care de asemenea, a solicitat anonimatul.

“Am solicitat acte de şedere în Elveţia şi pentru a putea munci”, spune Yacine, 27 de ani.

Un localnic din Kabylia, algerian, a spus că se teme pentru viaţa lui, dacă va fi forţat să se întoarcă în ţara sa.

“Am 10 franci elveţieni (aproximativ 6 euro) pe zi pentru a vieţui şi nu am nici loc unde să mă duc, odată ce-am ales să vin aici”, a continuat el.

Biserica Reformată a estimat, pe site-ul propriu, că ocuparea lăcaşului său de cult este un act de violenta ce nu mai poate fi tolerat, chiar dacă aceasta afirmă că “înţelege fondul revendicărilor emigranţilor”.

Autorităţile din Zurich au promis preoţilor că luni se vor întâlni cu o delegaţie a emigranţilor fără acte, cu condiţia ca biserica să fie evacuată până atunci.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.