Unitate intre Bisericile Siriaca si Armeana, cu ocazia comemorarii Genocidurilor Armean si Asirian

In urma cu o zi, la Tronul din Etchmiadzin, Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicos al tuturor armenilor, și Sanctitatea Sa Mor Ignatie Efrem al II-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Răsărit, au semnat o declarație comună, în prezența delegațiilor celor două Biserici.

Declaratia afirma “unitatea de credință și dorința intenționată de continuare a cooperarii între cele două Biserici surori”.

Bisericile surori Armeană și Siriacă, fondate de către Apostoli, împărtășesc aceeași Hristologie și Tradiție Apostolică, moștenire patristică, au sfinți comuni, mărturisitori și mucenici. Suntem bucuroși să recunoaștem că, astăzi, relațiile istorice dintre cele două Biserici sunt în curs de dezvoltare si de apropiere.

În această lume în schimbare rapidă, Bisericile noastre se confruntă cu noi provocări, în viața lor pastorală. Punem mare importanță pe dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale în domeniul educației spirituale și teologice, in viața pastorală și promovarea monahismului. Încurajăm reprezentanții Bisericilor noastre să își continue eforturile de cooperare la niveluri eparhiale”.

In aceeasi declaratie, reprezentantii celor doua Biserici s-au aratat, de asemenea, “preocupați de situația din Orientul Mijlociu”, si au facut apel la eliberarea celor doi Mitropoliti rapiti in Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Declaratia mai aminteste: “Ne rugam pentru martirii armeni și sirieni, precum și pentru alte victime ale Primul Război Mondial. Invitam întreaga lume creștină să se unească în rugăciune, cu ocazia evenimentelor comemorative legate de Genocidul Armean și Asirian Sayfo, in 2015. Facem apel la lumea civilizată, sa recunoască și să condamne crimele comise împotriva popoarelor armean și sirian, precum și a altor comunități creștine.

Mulțumim lui Dumnezeu Atotputernic pentru cooperarea existentă între Bisericile Ortodoxe Orientale, care împărtășesc aceeași credință. Suntem fericiti sa recunoaștem că familia noastră, Biserica, se implică în mișcarea ecumenică și în dialogurile cu celelalte Biserici și comunități creștine. În aceste noi realități istorice, dialogurile teologice trebuie să contribuie la mărturia comună a Bisericii lui Hristos, în lumea în schimbare. Suntem încântați că relațiile bilaterale și multilaterale progresează, cu reprezentanții altor religii și organizații inter-religioase, pentru pace în lume, cât și pentru bunăstarea și prosperitatea omenirii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.