STIRI | Descoperirea unui complex de cult inchinat zeului Baal, la Tel Burna

Un complex dedicat cultului, vechi de 3300 de ani, unde Baal ar fi putut fi venerat, a fost excavat la Tel Burna, în Israel.

Săpăturile din Tel Burna, un sit situat în regiunea Shephelah, în Israel, au dus la descoperirea complexului, despre care arheologii sustin ca ar fi putut fi inchinat cultului zeului canaanit al furtunii Baal. Complexul nu este pe deplin excavat, dar incinta de 52 pe 52 metri i-a ajutat pe arheologi sa-si formeze o idee asupra dimensiunii globale a locului.

“Dupa descoperirile din interiorul clădirii, putem reconstitui frecventa sărbătorilor”, a spus directorul de excavare, Itzick Shai, de la Universitatea Ariel, pentru LiveScience, amintind existenta mai multor vase si oseminte de animale. “Unele dintre aceste oase de animale sunt arse, probabil, indicând utilizarea lor in actiuni de sacrificare”.

Shai crede ca posibilitatea identificarii cultului lui Baal in acest complex, este o posibilitate bună, dar el nu exclude si alți “candidați”, cum ar fi zeita razboiului, Anat. Cercetatorii sunt preocupati, in prezent, de identificarea exacta.

Unii cercetători considera Tel Burna ca fiind identificat in Biblie cu Libna, un oraș canaanit pe care Iosua l-a cucerit și l-a daruit seminției lui Iuda:, 15:42).

29. Apoi s-a dus Iosua împreună cu toţi Israeliţii de la Macheda la Libna şi a împresurat-o.

30. Şi a dat-o Domnul şi pe aceasta în mâinile lui Israel de a luat-o pe ea şi pe regele ei şi Iosua a trecut-o prin ascuţişul sabiei pe ea şi toată suflarea din ea; pe nimeni n-a lăsat În ea, care să nu moară sau să fugă şi a făcut cu regele ei cum făcuse cu regele Ierihonului.

31. De la Libna s-a dus Iosua împreună cu toţi Israeliţii la Lachiş şi l-a împresurat, începând războiul cu ei.

32. Şi a dat Domnul Lachişul în mâinile lui Israel şi l-a luat a doua zi, l-a trecut prin sabie pe el şi toată suflarea din el şi l-a pierdut, cum făcuse şi cu Libna.

33. Atunci s-a ridicat în ajutorul Lachişului Horam, regele din Ghezer. Dar Iosua l-a lovit şi pe el şi pe poporul lui cu sabia, încât n-a lăsat pe nimeni dintre ai lui care să nu moară sau să fugă.” (Iosua 10).

“21. Cetăţile care se aflau în partea de miazăzi, la marginea seminţiei fiilor lui Iuda, spre hotarul Edomului, erau: Cabţeel, Eder şi Iagur;

42. Libna, Eter şi Aşan;”… (Iosua 15).

Situata în Shephelah – Iudeea, regiunea a servit ca graniță între regatele lui Iuda și filisteni, în epoca fierului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.