publicat în: Arhivă

STIRI | Arheologii bulgari descopera centura unui razboinic care apara o bazilica istorica

Arheologii care excaveaza o fortăreață în apropierea orașului de nord-est al Bulgariei, Dobrici, au descoperit cateva obiecte din bronz – elemente ale unei curele (centuri) care a apartinut unui razboinic bulgar, conform unui raport de ultima ora al jurnalului Standart.

Arheologul Boyan Totev le-a spus jurnaliștilor că aceasta este prima astfel de descoperire a arheologilor bulgari.

“Aceasta este doar o parte, si ne asteptam sa gasim catarama”, a spus el. “Elementele sunt realizate din bronz și sunt datate la sfârșitul secolului al IX-lea dupa Hristos. Centura a aparținut unui soldat de rang mediu și era decorata cu motive florale”, informeaza publicatia bulgareasca Novinite.

Directorul Muzeului regional de Istorie din Dobrich, Kostadin Kostadinov, le-a spus jurnaliștilor că cetatea a fost, probabil, construita pentru a proteja bazilica descoperita deja in apropiere. Întreaga zonă este un sit dedicat cultului, iar arheologii bănuiesc că săpăturile suplimentare vor duce la gasirea unor artefacte și clădiri religioase.

La inceputul acestui an, in același loc, arheologii au excavat o comoară bisericeasca, constand din monede bizantine de bronz (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).