STIRI | Icoana Maicii Domnului din Schitul Magarului – Bujoreni, facatoare de minuni, vine in Slobozia

In perioada 6 – 10 noiembrie 2014, la Mănăstirea „Sfinții Voievozi” din Slobozia, vor avea loc o serie de manifestari care vor marca hramul acestei sfinte manastiri, la Sarbatoarea Soborului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si al tuturor Cerestilor Puteri, informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe [https://www.lacasuriortodoxe.ro] .

Cu aceasta ocazie, in Municipiul Slobozia, va poposi, pentru cinci zile, Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Bujoreni, care mai este cunoscuta si ca Schitul Magarului.

Ieri, in cadrul unei şedinţe de lucru a Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, desfasurata sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Episcop Vincenţiu, s-a aprobat Programul liturgic dedicat perioadei amintite.

Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din Manastirea Bujoreni (Schitul Magarului) este renumita pentru minunile savarsite in urma rugaciunilor si evlaviei credinciosilor in fata acesteia. Ea avea sa fie descoperita, in urma unei minuni clare, de catre un cioban, in scorbura unui copac.

Se stie ca, odata cu navalirea paganilor in Moldova, calugarii din schitul Recea, aflat in apropierea actualei manastiri, au fost nevoiti sa-si ascunda sfintele odoare – printre care se afla si Icoana Maicii Domnului, ferecata in argint – pentru ca acestea sa nu fie profanate sau distruse. Schitul a fost distrus.

De atunci, pentru aproximativ 100 de ani, Icoana Maicii Domnului de la Bujoreni avea sa ramana si sa vegheze in padurea Bujorenilor. Aceasta, pana cand oierul mocan Ion Bretcanu, care obisnuia sa vina aici in perioada de toamna cu oile, s-a oprit in locul Silistea Oilor, la 1 Km distanta de actuala manastire.

Era in jurul anului 1600. Intr-o zi, intors de la targ, obosit, acesta a uitat sa-si lege magarii. Unul dintre magari, care se intampla sa poarte cu el si punga cu cei 3000 de galbeni, castigati din vanzarea produselor in targ, a fugit, astfel, in padure. Ciobanul, impreuna cu alti oieri si cu padurarul au plecat sa il caute si au ramas uimiti vazandu-l ingenunchiat în mijlocul padurii, lângă un falnic stejar secular, în faţa a trei luminiţe aşezate în formă de cruce. Icoana Maicii Domnului se afla in scorbura stejarului.

Vazand minunea, mocanul a hotărât ca, pe acel loc, să ridice un schit, din banii din desaga, iar Sfanta Masa din Sfantul Altar sa fie realizata din trunchiul stejarului cu pricina. Aceasta sarcina i-a revenit padurarului Iftimie, care dupa ce a ridicat schitul s-a calugarit, primind numele de Pahomie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.