Obiceiul sfinţirii caselor la Praznicul Botezului Domnului

În Episcopia Caransebeşului, preoţii din toate parohiile sfinţesc casele credincioşilor cu prilejul praznicului Bobotezei.

În acest an, în duminica dinaintea Bobotezei, preoţii au săvârşit de dimineaţă Sf. Liturghie, după care au plecat spre casele credincioşilor spre a le sfinţii şi a le aduce binecuvântarea lui Dumnezeu.

Prin rânduiala sfinţirii caselor, le încredinţăm pe acestea purtării de grijă a lui Dumnezeu. Casa nesfinţită este, ca şi omul nebotezat, vulnerabilă lucrării diavolului. În casa sfinţită, creştinul este protejat de acţiunile celui rău, cu condiţia să nu aducă el însuşi răul în casa sa printr-o viaţă lipsită de Dumnezeu.

Încă din primele zile ale anului, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele credincioşilor si vestesc minunea Botezului Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

…………………………………….

Biserica are în rânduiala sa două slujbe distincte pentru sfinţirea caselor credincioşilor, care nu se exclud una pe alta, ci se completează reciproc. Prima rânduială este stropirea caselor cu Aghiasma Mare în ajunul Bobotezei. La fel de importantă este cea de a doua rânduială şi anume slujba sfeştaniei sau a aghiasmei mici care se săvârşeşte la mutarea în casa nouă şi apoi se repetă în fiecare an sau chiar mai des atunci când lucrarea răului se face simţită în vreun fel in casă. (Pentru CONTINUARE click pe banner)

Pr. Gabriel Gozman-Pop- parohul bisericii “Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeş

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.