STIRI Ucraina | Liderul greco-catolicilor recunoaste o singura Biserica Ortodoxa canonica

Șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina (UGCC), Arhiepiscopul Sviatoslav, acceptă ca exista o singura Biserica Ortodoxă canonică în Ucraina.

“Astăzi, nu este un secret faptul că singura Biserica Ortodoxă canonică din Ucraina, cea care este in deplina comuniune cu Ortodoxia din lume, este Biserica Ortodoxă Ucraineană, în unitate cu Patriarhia Moscovei”, a declarat Șevciuk, pentru postul de radio american Sirius XM, intr-o discutie cu șeful Conferinței Episcopilor Catolici din SUA.

El a mai spus, că mai exista și alte comunități bisericești ortodoxe, “separate de aceasta Patriarhie, din diferite perioade si din diferite motive, dar alte Biserici Ortodoxe nu le iau în considerare ca fiind canonice”, aminteste un raport al serviciului de presa al UGCC.

“Aceste diviziuni în Ortodoxia ucraineană sunt dureroase pentru noi, ca Biserica Catolică Occidentala, dar respectam canoanele și ordinea interioară a părții ortodoxe. Noi niciodată nu am încercat să ne amestecam în treburile interne ale Bisericii Ortodoxe, nu am discutat legitimitatea canonica si nici nu am stimulat vreo comunitate, în scopul separarii. Problemele existente nu pot fi rezolvate cu schisme, divizari sau anexari”, a subliniat Arhiepiscopul.

El speră că aceste schisme vor fi vindecate în curând.

“Noi comunicăm cu Patriarhia Kievului, in cadrul organizației publice numita “Consiliul Tuturor Bisericilor și Organizațiilor Religioase din Ucraina”.

“Deci, voi numi aceste relații ca fiind relații publice, si nu relatii bisericești”, a spus liderul UGCC.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.