Cum sa raspundem in fata problemelor care ne afecteaza?

Traducere si interpretare: Teo-Christian

Ne confruntăm cu o problemă, întotdeauna valabila pentru fiecare creștin: cum să răspundem la evenimentele care ne afectează?

Vocația creștină este, să Il recunosti pe Dumnezeu în realitățile vieții.

Sfântul Sfantul Inochentie, Episcop de Penza, a răspuns la această întrebare cu simplitate surprinzătoare și sinceritate creștina: sfântul putea, cu un calm imperturbabil și umilința, să ia toate circumstanțele, vazandu-le ca pe o necesitate, si nu ca pe un accident fatal, nu ca pe o lege opresivă a Universului, și nici măcar ca pe un truc al forțelor întunericului.

El recunoaste, in toate împrejurările, mâna cea bună a Dumnezeului Celui Atotputernic. De fapt, aceasta este vocația creștină – să il cunosti pe Dumnezeu în realitățile vieții.

Răspunsul nostru la toate problemele de nemulțumire, de indignare, provocate de oamenii care nu-L cunosc pe Creator, ar trebui să fie răbdarea noastră, bucuria, bunăvoința și pacea interioară. Trebuie să arătăm că, în ciuda tuturor dificultăților și circumstanțelor, de multe ori tragice, Proprietarul, Managerul lumii este Dumnezeul nostru și puterea Lui de a schimba totul în orice moment.

Fiecare nemulțumire, resentiment, frica de circumstanțe externe, indica faptul ca am încetat să credem în atotputernicia Dumnezeului nostru, ca I-am refuzat dreptul de a fi Creatorul Universului.

De aceea, Apostolul Pavel a sfătuit:

“4. Bucuraţi-vă pururea întru Domnul. Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă”(Filipeni 4:4). Trebuie să ne întoarcem în această lume a lui Dumnezeu, trebuie să recunoastem soarta unui actor tot pământ, și inspirati continuu de această mărturisire, sa vedem toate lucrurile Creatorului milostiv.

4. Bucuraţi-vă pururea întru Domnul. Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă.

5. Îngăduinţa voastră să se facă ştiută tuturor oamenilor. Domnul este aproape.

6. Nu vă împovăraţi cu nici o grijă. Ci întru toate, prin închinăciune şi prin rugă cu mulţumire, cererile voastre să fie arătate lui Dumnezeu.

7. Şi pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să păzească inimile voastre şi cugetele voastre, întru Hristos Iisus.

8. Mai departe, fraţilor, câte sunt adevărate, câte sunt de cinste, câte sunt drepte, câte sunt curate, câte sunt vrednice de iubit, câte sunt cu nume bun, orice virtute şi orice laudă, la acestea să vă fie gândul.

9. Cele ce aţi învăţat şi aţi primit şi aţi auzit şi aţi văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi. (Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel, 4)

Crestinul este obligat sa pastreze pacea, fără a deranja in jurul sau. Tine de certificatul de adoptie al adevăratului nostru Creator și Mântuitor al lumii.

“4. Voi, copii, sunteţi din Dumnezeu şi i-aţi biruit pe acei prooroci, căci mai mare este Cel ce e în voi, decât cel ce este în lume.”(Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan 4: 4). – ii inspiră pe creștini Apostolul Ioan.

Victoria lui Hristos ar trebui, în viețile noastre, sa aduca pace, pentru că cel mai important lucru în viață – pentru a fi cu Dumnezeu – ne este pus la dispozitie oricand si oriunde:

“38. Căci sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile,

39. Nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru. “ (Romani 8:. 38-39).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.