Despre “ortodocsii” care cred in reincarnare, fac yoga, astrologie – sau sunt ecumenisti

Arhiepiscopia greaca ortodoxa de Pireu a emis o proclamație, cu ocazia Săptămânii Impotriva Ereziilor.

“Din punct de vedere al Credinței Creștine, nu pot coexista mai multe așa-numite Biserici, dupa cum nu există mai multe adevăruri. Exista doar Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică a lui Hristos, care este doar Biserica noastră Ortodoxă, pentru că numai ea pastreaza intacta tradiția patristică și tradiția iconografica” – se arata in proclamație.

Textul a fost postat de publicatia Bisericii Ortodoxe a Greciei, Romfea. Mai jos, va prezentam traducerea in limba romana a celor mai importante randuri:

“Sfântul Sinod al Greciei a anunțat hotărârea ca, săptămâna 11-18 octombrie a fiecărui an, sa fie săptămână de lupta împotriva ereziilor.

Cu această ocazie, am dori să lansam un apel catre poporul nostru credincios si rugator, al Bisericii noastre locale. Astăzi, este necesar să se atragă atenția publicului, asupra pericolului pe care il reprezinta existenta a numeroase directii eretice, diferite, în eparhia noastră și în întreaga țară, ale unora care sunt ca niște lupi rapitori în haine de oaie, cu intentia de a cuceri sufletele oamenilor, pentru care a murit Hristos (Rom. 16, 26).

Atragem, de asemenea, atenția asupra importanței conservării tradiției patristice a Bisericii, in randul creștinilor ortodocși.

În vremurile noastre domnește, intr-adevar, o viziune demonica, conform careia (…) toate religiile și credințele conțin particule de adevăr și de minciună, iar adevărul ar consta în unitatea tuturor religiilor. Iar acest lucru a devenit principalul principiu al lumii moderne. Această doctrină, anume că noi credem în ceea ce ne dorim, slăbește integritatea credinței noastre în Dumnezeu și, astfel, aruncă o umbră asupra Credinței Creștine, care detine plinătatea adevărului. Acesta se numește sincretism religios, el influențand si corupand, prin diferite erezii și prin secularizarea societății, si provocand daune grave în conștiința si plinătatea Ortodoxiei.

Există, din păcate, acești frați, numite creștini ortodocși, dar, în același timp, au convingeri si actioneaza ca si cand ar fi străini de Ortodoxia noastra. Ei se folosesc la fel de bine, în paralel, de practicile “new age”, printre care elementul predominant apartine religiilor orientale. Acesta este pseudo-crestinul din Biserică, care isi îndeplineste, doar, “datoria religioasă”, dar face yoga și meditație transcendentală. Crede în reîncarnare, astrologie, magie. Recurge la “metode alternative de vindecare”, care fac parte din religiile orientale și învățăturile “noua era”.

Acest sincretism religios, din păcate, sapă și în interiorul credinței noastre creștine sănătoase, prin ecumenismul predicat de mulți oficiali ai Bisericii, episcopi, călugări și laici teologi.

Vorbim, acum, despre “mișcarea ecumenică”, inventata de ereticii protestanți, ca o încercare de a găsi unitatea cu ceilalti. Apoi, prin papistasi, a ajuns, din păcate, în Ortodoxia noastră, ca una dintre epidemiile noastre recente.

Ecumenismul învață că niciuna dintre Bisericile Creștine (inclusiv Biserica noastră Ortodoxă), nu ar fi adevărata Biserică a lui Hristos, ci doar o “ramura” a acesteia. O Biserică adevărată ar fi cea a unitatii acestora.

Toate aceste congregații eretice, numite “Biserici”, se pare ca ar fi păstratoare ale unor “tradiții diferite”, conform unei “diversitati a tradiției creștine”. Astfel, această erezie a ecumenismului, continua erezia Protestantismului!

Dar, din punct de vedere al Credinței Creștine, nu pot coexista mai multe așa-numite Biserici, dupa cum nu există mai multe adevăruri. Exista doar Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică a lui Hristos, care este doar Biserica noastră Ortodoxă, pentru că numai ea pastreaza intacta tradiția patristică și tradiția iconografica.

Noi credem ca Ortodoxia, ca “Biserica”, este adevărata Biserică a lui Hristos. Noi credem că Biserica, ca Trup al lui Hristos, nu este împărțita.

De asemenea, credem că mântuirea noastră este în Hristos și doar în Biserica Lui adevărata, ca o comoară excepțională a Harului divin. În schimb, nu există mântuire în afara Bisericii, dupa cum ne-a învățat un mare învățător al Bisericii antice, Sfantul Mucenic Ciprian al Cartaginei.

In consecință, în toate aceste diferite erezii, in așa-numita “lume creștină”, nu există mântuire. Așa cum nu există mântuire în diferitele religii ale lumii.

În acest sens, facem apel la toți credincioșii ortodocși, sa-si închida ermetic urechile inaintea acestor iluzii. Și, nu contează sub ce fel acestea sunt servite, ca si Creștinism sau oricare altă religie.

Altfel, acestea vor avea consecințe mortale asupra vieții spirituale și, de asemenea, poate, asupra existenței fizice. Deci, să pastram adevărul, pentru că suntem cu adevărat interesați de acesta!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.