Sinodic unic, al Sfantului Atanasie de Kovrov, reconstituit la Manastirea Valaam

Ieri, Biserica Ortodoxă Rusă l-a comemorat pe Sfântul Ierarh si Marturisitor Atanasie (Saharov, 1962 – foto), episcop de Kovrov, care dintre cei 34 de ani de episcopat, a petrecut peste 30 de ani în închisoare și exil.

Mare liturgist, specialist in slujbele de pomenire a celor adormiti, sfântul a stabilit un sinodic (pomelnic, o listă de nume destinata comemorarii liturgice) a marilor asceti, oameni de stat și clerici ai Rusiei, din perioada cuprinsa intre secolele IX si XX, listat dupa data de comemorare, zile speciale de comemorare și cronologie.

Schitul Tuturor Sfinților din Manastirea Valaam a fost cel care a finalizat reconstrucția minuțioasă a Sinodicului Sfantului Atanasie, și a început deja comemorarea liturgica a celor adormiti.

Pomelnicul Sfântului Atanasie mai include si o listă de manastiri si schituri care au dispărut și au fost profanate și ai căror vietuitori nu au mai fost pomeniti de la data disparitiei lor, legătura de generații fiind pierduta și nemaiexistand nimeni care sa continue comemorarea lor, care in unele cazuri durase timp de secole.

Sub îndrumarea Staretului Schitului Tuturor Sfinților, Ieromonahul Serafim (Pokrovsky), activitatea Sfantului Atanasie a fost, astfel, reproiectata într-o formulă mult mai convenabilă și conține acum 3001 de nume. Printre acestea, exista nume rare și uitate, colectate cu migală de către Sfantul Atanasie.

Sarcina laborioasa de confruntare a numelor cu realitatea istorică a apartinut preotului Eugen Bokcha, din Mănăstirea Valaam. “De fapt, aceasta este istoria sfințeniei ruse, iar ca numele nu sunt intamplatoare, reiese din numărul mare de nume enumerate în acest sinodic, care sunt în prezent gasite deja în calendarul bisericesc”, a spus părintele Eugen.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.