A fost o inițiativă nouă și unică, la nivel național: “Un congres dedicat fraternitatii, la care au participat nu doar adepții marilor religii, ci si adepti ai credințelor tradiționale și ai mișcarilor spirituale”, explică Rev. Aloys Budi Purnomo, președinte al Comisiei pentru Dialogul Interreligios al Arhiepiscopiei catolice de Semarang, conform Radio Vatican.
Congresul, desfășurat în perioada 24-26 octombrie, a reunit 812 participanti.
Evenimentul a fost îmbogățit de spectacole culturale și religioase. Congresul, pentru a sublinia sentimentul de fraternitate, a avut loc în locuri deschise și clădiri publice, cum ar fi Piața Muntilan, în Java.
Participanții au ascultat mesajele a șase religii recunoscute oficial in Indonezia (Islam, Hinduism, Budism, Confucianism, Protestantism și Catolicism) și ale credintei tradiționale. Arhiepiscopul de Semarang, Johannes Pujasumarta, a salutat adunarea, în numele Bisericii Catolice.
La sfârșitul evenimentului, Congresul a emis o declarație în patru puncte: în primul rând, a fost subliniata generozitatea întâlnirii interreligioase; in al doilea rând, a fost exprimata recunoștința fata de vorbitorii care au consolidat fratia adevarata in randul credinciosilor, fiind exprimat si motto-ul națiunii indoneziene, care este “unitate în diversitate”.
Mai apoi, participantii s-au angajat să lucreze continuu pentru dialog și pentru a pune în practică învățătura respectului fata de ceilalti, răspândind “vestea buna a fraternitatii” în familii, cartiere, locuri de muncă, comunități religioase.