Imagini din Valea Finişului – vale sfinţită acum, de Bobotează

În fiecare an, de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte botezul lui Iisus Hristos în râul Iordan.
Începând din 2002, călugării de la Schitul Ortodox Huta, după terminarea Liturghiei, coboară în procesiune pe malul pârâului ce se varsă în Crişul Negru pentru a săvârşi slujba de Sfinţirea Mare a apei după modelul Patriarhiei Ierusalimului.

Marţi, 6 ianuarie 2008, pe drumul greu accesibil, datorită înzăpezirii, care însoţeşte Valea Finişului, pelerini din Beiuş şi împrejurimi au urcat la Schitul de la Huta ăentru a sărbători Botezul Mântuitorului.

După terminarea Sfintei Liturghii, credincioşii, împreună cu preoţii de la Schit au coborât pe malul râului Valea Finişului, unde s-a săvârşit slujba Aghiazmei Mari. În drumul de la Schit până la râu, fiecare credincios avea în mână câte o iconiţă şi cântau cu toţii troparul Bobotezei. După sfinţirea apei, cei prezenţi au luat apă din râu pentru a o duce acasă.

În cuvântul de încheiere, părintele Eftimie Mitra a vorbit despre importanţa sărbătorii, despre Teofanie şi despre diferenţa dintre botezul creştin şi botezul lui Ioan: „Mântuitorul S-a botezat cu botezul lui Ioan ce era un botez al căinţei pe care oamenii îl săvârşeau la maturitate, iar botezul creştin este intrarea noastră în Biserică, de aceea se face în numele Sfintei Treimi. Botezul creştin în Noul Testament se săvârşeşte prin trei afundări şi înlocuieşte tăierea împrejur, făgăduinţa, din Vechiul Testament ce se făcea la 8 zile”.

Pe lângă Sfânta Lumină ce vine an de an la Paştele ortodox, de Bobotează la Ierusalim, are loc o altă minune. Când Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului sărbătoreşte Botezul Mântuitorului, patriarhul săvârşeşte slujba Aghiazmei Mari pe malul râului Iordan, tocmai în locul unde boteza Sf. Ioan. La sfârşitul sujbei aruncă o cruce în râu, iar apele Iordanului, timp de aproximativ 20 de minute, îşi schimbă sensul de curgere

La Huta, tradiţia sfinţirii apei s-a împământenit din anul 2002, cu binecuvântarea PS Ioan Mihălţan, având ca model sfinţirea apei pe malul Iordanului, de către patriarhul Ierusalimului.

La sfârşitul slujbei, egumenul Schitului, părintele Visarion Tuderici, i-a invitat pe pelerini la masă vorbindu-le despre semnificaţia sărbătorii.

Un material transmis Lacasuri Ortodoxe, de prof. Cristian Marc

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.