STIRI | Biserica Ortodoxa Albaneza si sfintii ei, atacati de presa din tara

După atacurile lansate la adresa liderului Bisericii Ortodoxe a Albaniei, Arhiepiscopul Anastasios, după atacarea celor care lucrează pentru Biserica, după răspândirea a tot felul de calomnii și minciuni despre canoanele și statutele ortodoxe, după defăimarea istoriei credinței, a sosit si rândul sfinților, sustin intr-un comentariu recent reprezentantii Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Mai exact, unele articole recent aparute în mass-media locala il “vorbesc de rău” pe unul dintre sfinții cei mai respectati ai albanezilor si nu numai: Sfântul Cosma (martirizat în anul 1779).

Unul dintre argumentele false folosite de presa, este acela ca cinstirea acestui mare martir nu ar fi existat printre creștinii ortodocși albanezi chiar din început; articolele sustin ca totul ar fi început după 1961, odata cu decizia Patriarhiei Ecumenice de a-l pune pe “lista sfintilor venerati de către toate Bisericile Ortodoxe”.

Reactionand la articolele in cauza, Biserica Ortodoxa a Albaniei sustine ca totul este o minciuna; cinstirea Sfantului Cosma, ca sfânt local, începand de fapt inca din secolul al XVIII-lea, în toate partile in care a inregistrat o contribuție extraordinară in trezirea conștiinței oprimate a poporului ortodox, din lunga noapte a dominației otomane, si in stoparea evidenta a islamizarii acestor regiuni. Acest lucru este dovedit de constiinta poporului ortodox albanez, prin frescele și icoanele (foto), slujbele bisericesti dedicate sfântului, prin mănăstirea sa construita sub ingrijirea lui Ali Pasa Tepelena (1814-1815) și, mai presus de toate, prin dovezile marii cinstiri de care acesta s-a bucurat din partea tuturor oamenilor, chiar și din partea celor care nu sunt ortodocși, de unde el a predicat.

O dovada a acestei cinstiri inca de dinainte de 1961, “care se opune acuzatiilor scornite de oamenii anti-ortodocsi” – dupa cum amintesc reprezentantii Bisericii – printre multe altele, sunt si scrierile a doua dintre cele mai mari personalități ale Bisericii Ortodoxe Albaneze: Episcopul Teofan Noli și primul Arhiepiscop canonic, Preafericirea Sa Kristofor Kisi.

Episcopul Theofan Noli, în 1947, în Boston, a publicat cartea, “Kremtorja” (Sărbătorile) Bisericii Ortodoxe. În introducere, el spune: “Traducerea … am făcut-o din limba greacă, cu excepția imnurilor Sfântului Cosma din Berat, pe care le-am citat din versiunea albaneză a Preafericitului Părinte Kristofor Kisi, Arhiepiscop de Albania”. Și, in paginile 754-763, pune la dispozitia cititorilor slujba dedicata acestui sfânt.

Deci, Episcopul Teofan Noli, în 1947 (înainte de 1961!) îl aminteste pe Sfântul Cosma de Berat și aminteste slujba acestui sfant, dintr-o editie din 1931 a Episcopului Kristofor Kisi, care a scris mult despre Sfântul Cosma.

Deci, pentru Episcopul Teofan Noli și Preafericirea Sa, Kristofor Kisi, Sfantul Cosma de Berat nu a fost un anti-albanez și nici un “ne-sfânt”, cum lumea anti-ortodoxă a trâmbițat – avertizeaza Biserica ortodoxa a Albaniei.

In plus, reprezentantii Bisericii Ortodoxe a Albaniei au oferit numele a trei documentații care demonstreaza cinstirea si tradiția veche a cinstirii Sfântului Cosma printre albanezi.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.