De ce a vizitat Ministrul de Externe al Vaticanului, Georgia?

Arhiepiscopul Dominique Mamberti (foto), secretar pentru relațiile cu statele la Vatican, s-a întâlnit cu conducere georgiană, la Tbilisi, pe 15 septembrie, dupa ce a purtat discutii cu șeful Bisericii Ortodoxe Georgiene, Patriarhul Ilia al II-lea, pe 14 septembrie.

Președintele Giorgi Margvelashvili și Primul Ministru Irakli Garibashvili au mulțumit Vaticanului pentru susținerea integrității teritoriale a Georgiei și l-au invitat pe Papa Francisc să viziteze Georgia. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Georgia, în noiembrie 1999.

Aceasta a fost prima vizită a unui Ministru de Externe al Vaticanului in Georgia, în ultimii 11 ani. Anterior, secretarul Sfântului Scaun pentru Relațiile cu Statele – care, la acel moment, era Jean-Louis Tauran – a vizitat Tbilisi, în septembrie 2003, intentionand sa semneze un acord interstatal, prin care Biserica Catolica sa obtina un statut juridic in Georgia. Dar, într-o discuție de ultim minut, dupa ce Biserica Ortodoxă Georgiană a facut presiuni asupra autorităților georgiene, a avut loc o intorcere brusca și semnarea acordului a fost refuzata. În 2011, în ciuda protestelor Bisericii Ortodoxe Georgiene, autoritățile georgiene au adoptat legea, care le permite grupurilor religioase minoritare să fie înregistrate ca persoane juridice de drept public.

“Vizita mea are drept scop exprimarea prieteniei, care caracterizează relațiile dintre Vatican și Georgia”, a spus Arhiepiscopul Mamberti, după întâlnirea cu Ministrul georgian de externe, Maia Panjikidze, pe 15 septembrie.

“Aș dori să subliniez că relația noastră s-a intensificat semnificativ, mai ales în ultimii ani”, a spus el. “Prin aceasta afirmatie, fac referire la cooperarea culturală, la consultările bilaterale frecvente, dedicate problemelor actuale care afectează regiunea și, de asemenea, intr-un sens mai larg, comunitatea internațională”.

“În ultimii ani, Georgia si-a consolidat relațiile culturale, economice și politice, la nivel european. Felicit, sincer, țara dumneavoastră, pentru aceste realizări și, în același timp, aș dori să-mi exprim încrederea că poporul georgian va continua să-și aducă contribuția sa culturală și spirituală specifică pe continentul european și, de asemenea, in instituțiile transnaționale”, a spus Arhiepiscopul Mamberti.

El a spus că mai este loc pentru cooperare “în unele sfere noi, mai ales în ceea ce privește bogăția incontestabilă a patrimoniului creștin georgian”. ”În acest sens, dezvoltarea în continuare a relațiilor pare posibila, atât cu Guvernul, cat și cu Biserica Ortodoxă Georgiană”.

El a mai spus că, având doar un mic număr de catolici in Georgia, “exista un număr limitat de domenii, în care Biserica noastră poate contribui in cadrul societatii”.

“Dar, în același timp, doresc să vă asigur că intenția tuturor comunităților catolice prezente în Georgia, este aceea de a face eforturi pentru bunăstarea societății georgiene, ca întreg. Comunitățile noastre vor continua să facă acest lucru, prin activitățile lor în domeniile spirituale, culturale, educaționale, caritabile și existențiale”, a declarat Ministrul de Externe al Vaticanului.

Ministrul georgian de externe a mulțumit Bisericii Romano-Catolice, pentru activitățile sale caritabile în Georgia, efectuate prin intermediul Caritas Georgia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.