Qatar-ul, avocatul diavolului in Orientul Mijlociu, intre Islam si Occident. Bani, putere si petrol-

Qatarul s-a confruntat cu critici, pentru implicarea sa în politica internațională. Cea mai notabila, a fost finantarea Ahrar Al-Sham în Siria și Fajr Al-Libia. Acum, Qatarul ar putea începe să vadă că finanțarea acestor grupari islamiste a fost contraproductivă – sustine un raport de ultima ora, semnat de Carmen Cracknell, la Radioul Vocea Rusiei. Qatar-ul a luat parte, recent, la atacurile aeriene, împotriva gruparilor din Siria, pe care se presupune ca le-a finantat…

– traducere si interpretare analiza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Este un mic Golf Emirat, cu ambiții mari și politică aparent benigna. Qatarul este, de asemenea, cea mai bogata țară din lume. Acesta s-a transformat, din anii ‘60, începând cu descoperirea și exploatarea rezervelor vaste de petrol și de gaze naturale. El a crescut treptat, de la o comunitate somnoroasa la – fără îndoială – un jucător regional și acum putere la nivel mondial, sustine VoR.

Multi spun ca Doha sprijina în mod deschis interesele occidentale, dar in ascuns se spune ca ii finanțeaza in mod deschis si pe militanții islamiști. Mulți se întreabă de ce acest Emirat mic, de doar 2 milioane de oameni, are astfel de ambiții mari, geopolitice.

O serie de facțiuni armate si de celule mici au apărut în Orientul Mijlociu, de la revoltele din aceste țări, din 2011, iar Doha se considera ca le-ar fi sprijinit financiar pe unele dintre acestea.

Un ministru german acuza în mod deschis Qatarul de finanțarea Statului Islamic. Dar, Qatarul a negat acuzațiile. Emirul Sheikh Tamim l-a asigurat pe cancelarul german Angela Merkel, in vizita sa recentă la Berlin, că “Qatarul nu sprijina si nu va sprijini vreodata organizațiile teroriste”.

Max Abrahms, un profesor asistent in departamentul de științe politice de la Universitatea Northwestern, citat de VoR, a declarat: “Ei vor să fie avangarda lumii sunnite, astfel încât acestia sprijina rapid tot felul de grupuri de rezistență sunnite, din Egipt pana in Siria. Și, cred că acest comportament este foarte riscant”.

Nervana Mahmoud, un jurnalist egiptean, citat si el de raportul VoR, a declarat: “Qatarul se simte ca fiind cel mai vulnerabil dintre statele din Golf, Arabia fiind cea mai mare. El crede că finanțarea și sprijinirea gruparilor islamice va respecta propria strategie, mai ales după Primăvara Arabă”.

“Spre deosebire de Emiratele Arabe Unite, care are posibilitatea de a deveni o destinație turistică sau o țară cu terenuri agricole și non-agricole variate, Qatarul nu are nimic. Deci, atunci când gazul dispare, el va dispărea. Ceea ce înseamnă, că are nevoie de sprijin și de legaturi cu alte state, pentru a-si menține influența”.

Investigatiile mass-media occidentale privind rolul Qatarului în afacerile curente din Orientul Mijlociu au fost limitate. Max Abrahms a spus: “Pe de o parte, da, e adevărat, aceste țări sunnite din Golf au sustinut ISIS. Dar, pe de altă parte, se crede că ele sunt cauza, si, totodata, si soluția.

Obama are doua principii de baza in strategia de contrainsurgență (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Primul este acela de a fi multilateral, iar al doilea este acela de a evita, cu orice preț, “ca cizmele americane sa calce pe acest teren”. Acest lucru necesită, cu siguranță, actori locali, pentru a ajuta la câștigarea acestei lupte”.

Nervana Mahmoud a spus, conform raportului VoR, semnat de Carmen Cracknell: “Ei au prezis, după Primăvara Arabă, că mișcările islamiste ar avea parte de ascensiune, odată ce dictatorii au căzut. Așa că au decis să meargă alaturi de ei, dar, din păcate, ei nu au gandit corect. Ei nu au ajutat mișcările islamiste, sa le asigure oamenilor o bună guvernare, ci doar le-au inundat cu bani și arme”.

Qatarul a mai fost, de asemenea, numit un mediator regional. Lina Khatib, de la Carnegie Centre, a numit Doha “un mediator și negociator într-o serie de conflicte din Orientul Mijlociu și din alte regiuni”.

El a fost, totodata, acuzat de folosirea aliaților săi ca acoperire pentru a transporta armament. Nervana Mahmoud a declarat: “Ei dau bani cuiva din Turcia, care cumpără arme pentru anumite grupari din Libia, sustinand cu fonduri Fajr Al-Libia și grupari din Siria, precum Ahrar Al-Sham, care este o mișcare salafista islamica, cu presupuse legături Al Qaeda. Dar, din punct de vedere al Qatarului, este vorba pur și simplu despre un grup sirian care lupta impotriva lui Assad, deci in opinia sa este foarte legitim sa il sprijine. Ahrar Al-Sham a suferit infrangeri, recent, prin asasinarea liderului lor, în ceea ce pare a fi fost o operațiune a serviciilor de informații (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Acest lucru a fost un pas înapoi pentru Qatar. Fajr Al-Libia se luptă. Acest grup controlează Tripoli, în acest moment (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Dar, a avut parte, recent, de raiduri aeriene din partea Egiptului și a Emiratelor Arabe Unite. Qatarul vede, acum, cat de contraproductiv a fost suportul sau”.

Max Abrahms a spus, conform VoR: “Când oamenii vad grupari teroriste transnaționale, ei cred că finanțarea lor vine din surse externe, de la țările bogate sau de la persoane particulare din Golf sau auto-finanțate, cum ar fi familia Bin Laden. Dar, acest model de afaceri nu mai coincide cu modelul ISIS. ISIS este diferit, în sensul că nu se bazează pe finanțare externă. “El se bazează pe ruinarea populației locale și a resurselor locale. Deci, cea mai mare parte a banilor provine din vânzarea ilicită a petrolului, din răpiri și luare de ostatici, răscumpărari și impozite. A devenit mult mai de sine-stătător”.

Qatar Holding Company este un jucător major în investiții la nivel mondial. Acesta a cumpărat magazinele Harrods, din 2010, și deține actiuni mari în lanțul de supermarketuri Sainsburys și la Barclays Bank.

Doha a cel puțin fost deschisa în sprijinirea Fratiei Musulmane, în special în Egipt. Acest lucru, în mod special, a pus-o în opozitie cu Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care susțin armata egipteană.

Nervana Mahmoud a declarat: “Sprijinul lor pentru Fratia Musulmana a fost clar și evident, din prima zi. Sheikha Mozza, mama actualului Amir Tamim, a avut tatal islamist. Deci, țara a fost formata, de la început, cu o atitudine islamistă, iar sprijinirea grupurilor islamiste părea fireasca. Numai ca, a privit spre Fratia Musulmana ca spre un grup influent în politica din Egipt, după revoluție. Asta nu a durat, insa a facut sa se nasca un conflict cu actualul lider, Abdel Fattah Al-Sisi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)”.

Pentru moment, gradul de finanțare aplicat de Qatar este necunoscut. Acesta a jucat un rol de sprijinire a atacurilor aeriene împotriva gruparilor din Siria. Cu forțe armate neglijabile, Qatarul nu își poate permite să isi faca dușmani care ar putea veni sa-i bata la ușa. Atâta timp cât pare US-friendly (prieten al Statelor Unite) si gazduieste baze militare americane, va avea sprijinul superputerii lumii. Dar, s-ar putea să nu fie în măsură să mai joace rolul avocatului diavolului în Orientul Mijlociu pentru totdeauna – conchide raportul sustinut de Carmen Cracknell, la Radioul Vocea Rusiei, in ultimele ore.

– traducere si interpretare analiza, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.