Icoana Kursk a Maicii Domnului, la ea acasa. Istoria Icoanei Semnului – (foto)

In data de 20 septembrie, IPS Mitropolit Serghei de Voronezh și Liskinsk și PS Episcop Andrei de Rossoshansk și Ostrogozhsk, împreună cu clericii din orașul Voronej au salutat Icoana Maicii Domnului “A Semnului”, din Kursk, la Catedrala Bunei Vestiri. Icoana a fost adusă de către IPS Arhiepiscop Mark de Berlin și Germania.

Târziu în seara amintita, un zbor din München ajungea pe Aeroportul Internațional Voronezh, aducand o delegație a Bisericii Ortodoxe Ruse din afara tarii, condusa de unul dintre ierarhii cei mai renumiti, Arhiepiscopul Mark, aducând cu el Icoana veche sfanta ruseasca. Acesta a fost intampinat de Protopopul Andrei Skakalin, secretar al Episcopiei, și de Protopopul Andrei Izakar. După ce a trecut de vamă, icoana a fost dusa la catedrala principală a Episcopiei de Voronezh.

Icoana Kursk a Maicii Domnului, numita in traditie “A Semnului”, a fost descoperita pe 8 septembrie 1295, în ziua de sărbătoare a Nașterii Maicii Sfinte a lui Dumnezeu, într-o pădure din apropierea orașului Kursk, care nu cu mult timp înainte fusese arsa din temelii, de către tătari. Un vânător a găsit icoana mica, asezata cu fața în jos lângă rădăcina unui copac, iar când a ridicat-o pentru a se uita la ea, un izvor a izbucnit din pamantul aflat sub aceasta. Aici, el și prietenii săi au construit imediat o capelă mică, unde au asezat si icoana.

În 1383, regiunea Kursk a fost din nou atacata de tătari, care au incendiat capela, l-au luat prizonier pe preotul local și au rupt icoana în doua. Acest preot, părintele Bogolyub, s-a intors din prizonierat si a incercat sa gaseasca cele două bucăți din icoana făcătoare de minuni, le-a asezat alaturi iar icoana s-a refacut singura, devenind din nou una.

În 1597, printr-un ordin al țarului Feodor Ioannovich, icoana făcătoare de minuni a fost adusa in Moscova, și mai multe imagini iconice au fost adaugate in jurul sau, ilustrându-I pe Domnul Savaot și pe profeții Vechiului Testament. În 1615, țarul Mihail Feodorovici a readus icoana in Kursk, când, prin decret regal, o mănăstire a fost infiintata pe locul capelei și numita dupa icoana.

În timpul Războiului Civil, icoana a fost găzduita în Catedrala “Semnului”, din Kursk. Dar, la sfârșitul lunii octombrie 1919, când forțele generalului Denikin au abandonat orașul, a fost mutata iar. La începutul lunii martie, 1920, Episcopul Feofan de Kursk a luat icoana în Serbia. După ce a revenit în Rusia, la cererea Generalului Wrangel, în 29 octombrie 1920, icoana a fost din nou luata din Rusia, de data aceasta definitiv, și dusa in Serbia. Icoana Kursk a Maicii Domnului a fost pastrată la Mănăstirea ortodoxă a comunitatii Yakaz, in Muntii Frushkovo din Voevodino. De la sfârșitul anului 1927, icoana Kursk a Maicii Domnului a fost ținuta in Biserica Sfânta Treime din Belgrad.

În 1944, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei, a dus Icoana Maicii Domnului Kursk in Munchen, Germania. În 1950, Întâistătătorul Bisericii din Afara Granițelor, Mitropolitul Anastasie, a mutat-o în America. Noul schit al Icoanei Kursk a Maicii Domnului a fost înființat lângă New York City, unde, la 5 februarie 1951, a sosit si icoana făcătoare de minuni.

În septembrie 2009 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), după o absență de 90 de ani, Icoana Kursk a Semnului a vizitat Rusia. Acesta a fost adusa la Voronezh, pentru prima dată, anul trecut (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), atragand un număr enorm de închinători.

Sfânta Icoana s-a aflat în catedrala, până la 8 dimineata, pe 22 septembrie, închinătorii avand posibilitatea de a se inchina in fata icoanei chiar si pe timpul noptii, în timp ce mai multe slujbe au fost efectuate cu aceeasi ocazie. În dimineața zilei de 22 septembrie, icoana a pornit spre Mitropolia de Kursk.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.