STIRI | Mass-media si Biserica. Viziunea Vaticanului asupra reformei

Reformatorul Departamentului Mass-Media al Vaticanului a recunoscut importanța comunicarii mesajului Bisericii. Radioul Vaticanului l-a intervievat, in ultimele ore, pe Chris Patten, șeful noului comitet însărcinat cu reformarea operațiunilor ce tin de mass-media Vaticanului, acesta fiind si cel care a codnus prima intalnire bisericeasca catolica pe aceasta tema.

Redam un fragment care ni s-a parut cel mai relevant, pe care l-am tradus dupa inregistrarea interviului radiofonic:

“Fiecare dintre noi, creștini și catolici, este constient de faptul că Biserica are un mesaj minunat al vindecarii, dragostei, speranței și generozitatii și avem responsabilitatea comunicarii acestuia, cat de bine putem. Și, desigur, cei care sunt în prima linie în această sarcină sunt jurnaliști profesioniști și cei care ajuta la gestionarea activităților lor, în Vatican.

Cred că ceea ce ne marcheaza deosebit de tare, este modul în care Sanctitatea Sa este, el insusi, un astfel de comunicator extraordinar și ne face să ne dăm seama cât de multe trebuie sa facem noi ceilalti, restul – ca sa utilizez o expresie sportiva – in jocul nostru!

În plus, există o problemă care este relevanta pentru fiecare organizație mass-media, una cu care m-am întâlnit în experiența mea recentă, aceea că mass-media trebuie sa se adapteze in mod constant si sa țina pasul cu tehnologia în schimbare. Trebuie sa fim constienti de modul in care tinerii primesc informațiile – un mod diferit de cel prin care noi le-am primit tradițional.

Aceasta nu înseamnă că ei nu sunt informați, aceasta înseamnă că se informeaza în moduri diferite, deci un aspect suplimentar al muncii noastre este acela de a avea in vedere modul în care mass-media Vaticanului trebuie să țină pasul cu schimbările tehnologice.

Aceasta nu înseamnă că tehnologiile vechi sunt oarecum irelevante, de exemplu, știm cu toții cât de important este radio-ul cu unde scurte, încă, în comunicare, mai ales in randul celor mai sărace grupuri din întreaga lume, în special în Africa și Asia.

Deci, niciunul din grupul de experți cu care lucrez, cred că nu trebuie să uite ceea ce s-a făcut în trecut, dar trebuie să se asigure că diferitele instituții lucrează împreună și trebuie să țină seama de noile tehnologii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.