STIRI | Patriarhul Bartolomeu isi reafirma competentele asupra eparhiilor din nordul Greciei

După vizita sa recentă în Tracia de Vest, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului a reafirmat jurisdicția Patriarhiei Ecumenice asupra eparhiilor din “noile teritorii”, adică, asupra regiunilor din nordul Greciei, eliberate de sub jugul otoman în urma războaielor balcanice (1912-1913).

Reamintim ca, în timp ce alte părți ale Greciei si-au primit autocefalia din partea Patriarhiei de Constantinopol, în 1850, 1864 și 1882, “noile teritorii” nu au fost recunoscute de către Patriarhie ca intrand sub autocefalia Bisericii Greciei.

În 1928, Patriarhia a cedat administrativ “prin procura” eparhiile din Biserica Greciei, cu clauza ca ele vor rămâne din punct de vedere spiritual sub jurisdictia constantinopoliteana, mitropolitii pomenindu-l pe Patriarhul Ecumenic.

Astfel, Patriarhul Bartolomeu a declarat, după vizita sa în Grecia, in 24 septembrie 2014, pe cand se pregatea de intoarcerea in Constantinopol:

“Astăzi am incheiat vizita în cele patru eparhii mitropolitane ale Tronului Ecumenic din așa-numitele “noi teritorii”. Revin in orașul regal și centrul nostru sacru, plin de emoții, de sentimente, experiențe și amintiri, care ma vor însoți pe tot parcursul vieții. Imi voi aminti mereu de voi, dragi locuitori ai Traciei, sufletul meu se va bucura și voi avea astfel puterea și curajul sa continui călătoria mea pe drumul abrupt al datoriei și obligațiilor legate de sediul nostru.

De asemenea, mulțumesc Arhiepiscopului Atenei și al intregii Grecii, fratele nostru și coslujitor Ieronimos, preasfintitilor episcopi ai eparhiilor mitropolitane pe care le-am vizitat în zilele prezenței patriarhale printre acestia.

Cineva m-a întrebat, provocator, acum câțiva ani: Sanctitate, aveti diaspora. De ce vreti si noile teritorii? Și am răspuns imediat și direct: pentru că ele ne aparțin. Ele aparțin Maicii noastre, Biserici martire, care si-a dat sângele pentru ele, pentru ca ele sa rămână eparhii grecești. Le-a protejat in timpul “luptei macedonene” [1904-1908, lupta greacă împotriva bulgarilor, care au vrut să ia Macedonia greceasca] si cu fiecare ocazie, in timp. Ele sunt o parte inseparabilă a jurisdicției spirituale și canonice a Bisericii din Constantinopol. Relația noastră nu este doar una oficiala, este una liturgica euharistică.

Pastorii acestor eparhii mitropolitane sunt ierarhi iubiți frați ai Patriarhiei Ecumenice, participand la administrarea Sfintei Biserici a Greciei, constituita din eparhiile lor și cele ale Bisericii Autocefale a Greciei, conform statutului propriu constituțional. Cerem și speram, frateste, ca acesti ierarhi sa aiba cunoștința deplina a faptului că ele aparțin în mod legal ierarhiei inatiului Tron al Bisericii din Constantinopol, insemnand pentru ei o mare onoare și un privilegiu, invidiat de multi.

Pe de altă parte, nu permit nimănui să se îndoiască de drepturile inalienabile ale Tronului Ecumenic privind eparhiile mitropolitane în cauză, mai ales după distantarea eparhiei Traciei de Est și Asiei Mici (nu din vina Bisericii Mamă). Noi nu ne contram cu nimeni. Dar contează pentru noi sa nu renunțam la drepturile Bisericii Mamă asupra sfintelor Sale eparhii mitropolitane de aici, din pământul sfânt al Traciei, Macedoniei, Greciei și, fără îndoială, pătate cu sânge, al mândrului Epir și frumoaselor insule din arhipelag, pentru că altfel ar fi o trădare a credinței și istoriei națiunii.

Respectam intreaga Biserica Mama. Această luptă altruista contribuie la unitatea Ortodoxiei și a dialogului pentru reconciliere și cooperare cu non-ortodocsii, prentu pacea lumii, spre slava lui Dumnezeu. Lansam apelul nostru din Fanar, din capitala imperială, din sediul nostru sacru, pentru a consolida, spori, ajuta la îndeplinirea misiunii sale universale, care este în concordanță cu universalitatea Elenismului și a Ortodoxiei. Avetii grijă de voi, întru Domnul! Mulțumesc cu recunoștință și vă binecuvântez parinteste, ca patriarh al națiunii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.