LITURGHIERUL – Ediţie jubiliară 2008



În cadrul şedinţei solemne a Sfântului Sinod consacrate „Anului jubiliar al Sf. Scripturi şi al Sf. Liturghii”, marţi 28 ocotmbrie 2008, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a fost lansată, împreună cu noua Ediţie sinodală a Bibliei şi Liturghierul, într-o ediţie jubiliară.

Noua ediţie a Liturghierului apare cu aprobarea Sf. Sinod şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind realizată la Editura şi Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă din Bucureşti. Volumul cuprinde 576 pagini şi este imprimat într-o aleasă ţinută grafică: text la trei culori (roşu, negru, albastru) şi icoane tipărite în policromie la început de capitole.

Volumul se deschide cu un Cuvânt înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „Sfânta Liturghie – izvor de viaţă sfântă şi lumină veşnică” şi conţine textele celor trei Sfinte Liturghii ortodoxe (Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, Liturghia Sf. Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite sau a Sf. Grigorie Dialogul), precedate de rânduielile tipiconale pentru slujbele pregătitoare şi urmate de rugăciuni, povăţuiri şi învăţături, tipicul slujbei cu arhiereu şi Sinaxar pentru tot anul. Textele au fost diortosite de către ierarhi şi teologi, iar în sinaxar au fost incluse şi numele sfinţilor români recent canonizaţi, forma finală a Liturghierului fiind aprobată de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La împlinirea a cinci veacuri de la prima ediţie tipărită a Liturghierului în lumea ortodoxă (Târgovişte, 1508), ediţia jubiliară 2008 a Liturghierului de la Bucureşti este dintr-odată un omagiu istoric şi o sărbătoare a cărţii de cult în limba română.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.