Fostul paroh al Bisericii Palatului Brancovenesc din Mogosoaia a trecut la Domnul

Mesajul Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preacucernicului Preot Niculae Mihai, Mogoşoaia, duminică, 28 octombrie 2014:

Am aflat cu tristeţe de trecerea neaşteptată din această viaţă, în ziua de 25 septembrie 2014, a vrednicului de pomenire Părinte Niculae Mihai, preot coslujitor la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Mogoşoaia.

Preacucernicul Preot Niculae Mihai s-a născut în data de 6 martie 1953, în localitatea Dimieni, judeţul Ilfov. A cunoscut credinţa şi viaţa bisericească în mijlocul satului natal, unde a absolvit primele clase primare. A continuat ulterior şcoala în oraşul Otopeni, unde a absolvit ciclul gimnazial.

Răspunzând chemării lui Dumnezeu, tânărul Niculae Mihai s-a înscris la Seminarul Teologic din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1973. A continuat studiile teologice, fiind admis prin concurs la Institutul Teologic de grad universitar din Bucureşti, devenind licenţiat în teologie în anul 1977.

S-a căsătorit la data de 19 august 1979 cu tânăra Ioana Pătrănescu, fiind binecuvântaţi de Dumnezeu cu doi copii, Cosma şi Mihaela.

A fost hirotonit diacon la data de 7 octombrie 1979, iar la data de 10 octombrie a aceluiași an a fost hirotonit preot de către Preasfinţitul Părinte Roman Ialomiţeanul, pe seama parohiei Sf. Mare Mucenic Gheorghe din satul Dimieni. Revenind în satul natal, a întreprins o bogată activitate pastoral-misionară. În slujirea de preot, cu ajutorul constant al credincioşilor pe care i-a îndrumat neîncetat, a reuşit să împlinească ample lucrări de consolidare și de pictură din nou a bisericii parohiale. Pentru aceasta, la resfinţirea bisericii din satul Dimieni din data de 20 februarie 1982, i s-a acordat rangul de sachelar.

În urma desfiinţării satului Dimieni şi a demolării bisericii din vatra satului de către autorităţile comuniste, între anii 1987-1988, Părintele Niculae Mihai a fost transferat în anul 1988 la Parohia Mogoşoaia, unde l-a slujit pe Dumnezeu la altarul bisericii ctitorite în anul 1688 de Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Părintele Niculae Mihai a depus aceeaşi râvnă pentru misiunea Bisericii, contribuind la înfrumuseţarea acestei bijuterii arhitectonice brâncoveneşti, prin diferite lucrări de amenajare și reparare a bisericii şi a casei parohiale, dar mai ales iniţiind şantierul de restaurare a picturii brâncoveneşti, o pictură de o inestimabilă valoare, avându-l ca autor pe pictorul Constantinos, datând din anul 1705. Anul acesta, cu ocazia comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, am fost martorii împlinirii tuturor acestor eforturi pastoral-misionare, resfinţind pictura Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 17 august 2014. Amintirea acestui moment, când sfintele moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu au fost întâmpinate la biserica din pajişte, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod, a autorităţilor locale şi a unei mari mulţimi de credincioşi pelerini rămâne peste timp dovada binecuvântării lui Dumnezeu asupra acestei biserici şi a comunităţii parohiale din oraşul Mogoşoaia.

În aceste momente de despărţire, suntem alături de familia îndurerată şi de comunitatea credincioşilor parohiei Mogoşoaia, rugându-ne pentru întărirea şi mângâierea fiecăruia. Iar pentru sufletul părintelui Niculae Mihai, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să îl aşeze în ceata sfinţilor, încununându-l cu pace şi lumină, în iubirea Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.