publicat în: Arhivă

Roma, 9 ianuarie 2009 (Italia): Un sindicat face apel la boicotarea magazinelor evreieşti

Non acquistate prodotti che iniziano con il codice a barre 729, quella merce è stata fabbricata in Israele. Fermiamo il massacro di Gaza… STOP ai bombardamenti subito!!!

Un sindicat al comercianţilor a provocat indignare în Italia, prin propunerea de a boicota firmele conduse de evrei din Roma, în semn de protest faţă de Israel şi împotriva bombardamentelor din Fâşia Gaza, raportează ziarul „La Republica” de astăzi, vineri 9 ianuarie 2009.

Micul sindicat autonom, Flaica-Uniti-Cub, care mai mulţi comercianţi din Roma, a propus în pagini scrise şi pe pagina sa de internet “să nu se mai cumpere nimic din magazine ce aparţin membrilor comunităţii evreieşti, în semn de protest” contra Israelului – conform cotidianului.

“Noi nu avem niciun cuvant de spus despre ceea ce se întâmplă în Gaza. Ne-am gândit însă, să întocmim o listă a comercianţilor cu legături la Tel Aviv, pentru că nimeni nu ştie exact cine sunt”, a explicat joi pentru La Republica, secretarul local al sindicatului, Giancarlo Desiderati, iniţiatorul acţiunii.

Preşedintele comunităţii evreieşti din Roma, Riccardo Pacifici, a anunţat că va depune o plângere împotriva sindicatului, pentru “incitare la ură rasială”.

Preşedintele Senatului, Renato Schifani, şi-a exprimat “solidaritatea”, descriind propunerea sindicatului ca fiind “inacceptabilă”.

Primarul Romei, Gianni Alemanno, ex-fascist al Partidului Alianţa Naţională (PP, dreapta naţionalistă) a condamnat acestă iniţiativă ca fiind “nebună şi criminală”, în conformitate cu aceeaşi sursă.

“Cu acest fel de propuneri a început discriminarea din partea naziştilor; aceste lucruri nu au ce căuta în oraşul nostru”, a adăugat el.

Responsabilul sindical s-a justificat astazi, precizând că “nu face practic o listă a magazinelor conduse de evrei, ci are drept (…) ţintă Israelul, prin intermediul acestor firme,” afirmând faptul că “boicotul economic va încurca Israelul în finanţarea achiziţionării de arme.”