Vara trecută, o echipă de arheologi a Universitatii Ebraice, condusa de Dr. Eilat Mazar (vezi interviu video, in galeria media a articolului de fata – www.lacasuriortodoxe.ro), a excavat peretele sudic al Muntelui Templului si a făcut o descoperire uimitoare: un tezaur de monede de aur, bijuterii din aur și argint și un medalion de aur cu motive evreiești sacre.
Tezaurul din perioada bizantină, descoperit in urma exacavarii din Ophel (arie situata in zona dintre poalele Muntelui Templului și Cetatea lui David), este acum expus la Muzeul Israel din Ierusalim.
Datarea tezaurului și contextul în care a fost descoperit, în interiorul unei cladiri de la începutul secolului al VII-lea, l-au facut pe Mazar să creadă ca tezaurul a fost abandonat în timpul cuceririi persane a Ierusalimului, în 614 dupa Hristos, comoara fiind ascunsa în subteran.
Medalionul de aur, supranumit “comoara Ophel” (comoara dealului), contine o menora, un shofar (corn de berbec) și ceea ce Mazar interpreteaza a fi un sul Tora.
David Mevorach, curator senior elenistic, roman și bizantin la Muzeul Israel, a declarat pentru “The Times Israel”, ca sulul Torei era, de obicei, repezentat orizontal, nu vertical, așa cum se vede pe medalionul Ophel. Mevorach crede ca ceea ce apare descris în partea dreaptă a menorei ar fi, de fapt, un pachet de ramuri de mirt, salcie și palmier. Aceste plante sunt trei dintre cele patru specii menționate în Tora, care sunt legate împreună în timpul sarbatorii evreiesti Sukkot, cunoscute sub numele de “lulav”.
În timp ce reprezentarile de pe medalion continuă să fie dezbătute, ceea ce rămâne clar este că tezaurul Ophel reprezinta o excepționala descoperire, doar alte două seturi de monede de aur fiind descoperite pana acum în Ierusalim.