Publicat pe 04.08.2014

STIRI Albania | Sarbii din Albania, una dintre minoritatile cele mai amenintate din Europa

Sârbii din Albania reprezinta una dintre comunitățile minoritare cele mai amenințate din Europa, acestia neavand un statut recunoscut, de minoritate națională, sau de drept de a primi educație instituțională și informații în limba lor maternă, ​​și riscand o asimilare si disparitie completa, conform unui avertisment al membrului parlamentar al Mișcarii Sârbe de Reînnoire, Aleksandar Cotric, citat ieri de Tanjug.

 

Cotric, care este, de asemenea, membru al Comisiei parlamentare sârbe a sarbilor din diaspora si regiune, a declarat că, în ciuda faptului că reprezinta un popor autohton care a trăit acolo timp de secole, cei 30.000 de etnici sârbi din Albania nu au dreptul la reprezentarea minorității în Parlament, sau la o instituție de învățământ sau mass-media în limba lor maternă.

 

“Sârbii, precum și alte minorități (greci, macedoneni, vlahi), nu isi pot declara apartenența etnică și religioasă la recensăminte și, din cauza complicațiilor administrative și a costurilor ridicate ale procedurii – care depășesc 1000 de euro – acestia sunt practic în imposibilitatea de a revendica numele lor originale, “albanizate” cu forta în timpul conducerii lui Enver Hoxha”, a remarcat Cotric.

 

În cadrul întâlnirilor bilaterale cu autoritățile din Tirana, precum și în fața organizațiilor internaționale – Organizația Națiunilor Unite, OSCE și Uniunea Europeană – Guvernul sârb trebuie, cât mai curând posibil, sa ridice problema protejarii drepturilor sârbilor din Albania, a mai spus Cotric.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.