STIRI Kosovo | Sarbii repatriati sunt hartuiti si atacati

Ministrul comunităților și repatriatilor din guvernul kosovar, Dalibor Jevtic, a declarat ieri că un atac a avut loc asupra proprietatii familiei repatriate sârbe Spasić, din satul Djurakovac, municipiul Istok, în partea de vest a provinciei din sudul Serbiei a Kosovo-Metohija (Kim).

Jevtic a declarat că familiei Spasic i s-a furat tractorul și a subliniat că “acesta este un alt atac dintr-o serie de atacuri asupra proprietăților repatriaților sârbi”.

Furtul tractorului pe care il detinea familia Miodrag Spasic, conform Tanjug, nu este doar un furt de bunuri materiale, ci, de asemenea, al posibilitatii de trai, a mai spus el.

“Cred că astfel de fapte sunt un mesaj prost pentru toate persoanele repatriate – cum ca Kosovo nu este un loc sigur pentru ele – și aceasta are un impact foarte negativ asupra procesului de repatriere”, a spus Jevtic.

Jevtic a condamnat incidentul. Acesta a fost al doilea atac asupra sârbilor din Kosovo-Metohija, doar in acest week-end.

În primul atac, persoane necunoscute au lovit cu pietre casa și masina familiei Nojic, în regiunea Gnjilane, în sud-estul provinciei. Nu au fost raportate victime, dar au fost provocate pagube materiale.

Nojic parasise Gnjilane în 2000 și a revenit în 2009, dar a fost supusa provocarilor constante și hărțuirilor. Înainte de conflictul din Kosovo din 1999, Gnjilane avea aproximativ 12.000 de sârbi, iar acum are mai putin de 40.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.