Perigeul Lunii, din august, si – Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Perigeul Lunii, cand ea se vede in marimea cea mai mare de pe Pamant (inregistrat in aceste zile), reprezinta punctul cel mai apropiat al Lunii fata de Terra, de pe orbita acesteia. Pentru Lună, diferența dintre cele două distanțe – minima si maxima – este de peste 13%, deoarece orbita Lunii are o formă eliptică clară, semiaxa majoră a orbitei avand 384.405 km, distanța față de Pământ variind între 356.410 Km si 406.740 km.

În limbajul simbolic al Bisericii, Soarele Il reprezinta pe Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, iar Luna o reprezinta pe Preasfanta Născătoare de Dumnezeu.

Apocalipsa 12:1: ”Şi s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveşmântată cu soarele şi luna era sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele. Şi era însărcinată şi striga, chinuindu-se şi muncindu-se ca să nască”.

Aparitia Lunii se bazeaza pe reflecția luminii. Luna reflecta lumina Soarelui, la fel cum noi suntem chemați să reflectam slava lui Dumnezeu.

Cartea înţelepciunii lui Solomon 7:26 (acest capitol este fundal pentru Apocalipsa 12) “Ea este strălucirea luminii celei veşnice şi oglinda fără pată a lucrării lui Dumnezeu şi chipul bunătăţii Sale”.

In aceasta perioada, crestinii ortodocsi se afla in postul Adormirii Maicii Domnului, pana in ziua de 15 august. Comemorarea Adormirii Maicii Domnului și pregătirea pentru sărbătoare au început pe 1 august, cu o perioadă de post (august 1-14). Un post strict este urmat în majoritatea zilelor (fara carne, lactate, ulei sau vin), cu excepția dezlegarii la pește, ocazionata de praznicul Schimbării la Fata (6 august). Untdelemnul și vinul sunt permise in zilele de sambata si duminica.

Exista obiceiul ca, in această perioadă solemna, să se cânte Paraclisul Mic al Maicii Domnului, o rugaciune inchinata Născătoarei de Dumnezeu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.