STIRI arheologie | Moneda romana, din timpul Sfantului Imparat Constantin, descoperita in Rusia

Arheologii au descoperit o monedă romană, în timpul săpăturilor din centrul istoric al orașului nordic rusesc Veliky Novgorod, conform unui arheolog, citat de VoR, in aceste zile.

Moneda de cupru, care aparține unui tip cunoscut sub numele de “follis”, se crede că dateaza de la începutul secolului patru al erei noastre, conform declaratiei lui Oleg Oleinikov, de la Institutul de Arheologie al Academiei Ruse de Științe, pentru Interfax.

Oleinikov a spus că este primul astfel de artefact descoperit în Veliky Novgorod.

Moneda se crede ca ar fi fost batuta în timpul domniei împăratului Constantin I, fondatorul Constantinopolului. Există o imagine a zeiței Roma, iar o inscripție in latină spune “Cetatea Romei”, pe avers avand o imagine a Lupoaicei cu Romulus și Remus.

Oleinikov a spus ca ea are putin peste un centimetru în diametru, fiind bine conservata, cercetătorii examinand-o in prezent.

“Printre altele, trebuie să aflăm în ce oraș a fost bătuta”, a spus acesta. Va rămâne, cel mai probabil, un mister modul în care moneda a ajuns în secolul al XI-lea (in al carui strat arheologic a fost descoperita) in Rusia. Conform VoR, Oleinikov și-a exprimat suspiciunea vizavi de ipoteza aducerii monedei din Bizanț de catre un pelerin. In acele zile, pelerinii care se intorceau cu monede din călătoriile lor, aveau obiceiul de a le purta în jurul gâtului. Moneda din Veliky Novgorod nu are nicio gaură în ea, asa incat ar putea sugera ca proprietarul ar fi pierdut-o imediat după întoarcerea în oraș, inainte de a u gauri. “În acest caz, ar fi fost o adevărată tragedie – sa aduci o monedă de la celălalt capăt al lumii și sa o pierzi imediat”, a spus Oleinikov.

Arheologii au făcut mai mult de 1.000 de descoperiri remarcabile în timpul săpăturilor, care au început la mijlocul lunii mai, ocupand o suprafata de aproximativ 300 de metri pătrați, și implicand sapaturi intr-un strat de pământ de aproximativ șase metri adâncime. Descoperirile includ șase manuscrise rusesti și un ornament unic, datând probabil din secolul al 14-lea sau 15-lea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.