STIRI Franta | Satul “La Mort aux Juifs” (“Moarte evreilor”), somat sa-si schimbe numele

Centrul Simon Wiesenthal, fondat de bine-cunoscutul “vânător de naziști”, a cerut Ministerului de Interne francez sa schimbe numele unui sat din partea centrală a țării, intitulat “La Mort aux Juifs” (“Moarte evreilor”).

Director Centrulului, Shimon Samuels, a fost citat în presa franceză, spunand ca el a fost “șocat să descopere un astfel de loc” în Franta, adăugând că situatia ar fi trebuit demult schimbata, informeaza agentia Ansa.

Intervievata de Agentia France Presse în această privință, municipalitatea din Courtemaux – care include satul cu pricina – a încercat să calmeze furia declanșata.

Numele, a declarat viceprimarul Marie-Elizabeth Secretand, nu a fost pus de regimul colaboraționist, “datand din Evul Mediu, și poate chiar cu mai mult în urmă”, și, în orice caz, este vorba pur și simplu de o localitate care include o fermă și două case, dintr-un municipiu cu mai puțin de 300 de locuitori.

“Este un nume care a fost mereu acolo, și nimeni nu are nicio problemă cu evreii, în mod evident”, a adăugat viceprimarul, marturisind surprinderea sa că problema a revenit. Municipalitatea Courtemaux mai fusese solicitata anterior, sa schimbe numele satului, “La Mort aux Juifs” (“Moarte evreilor”), inca din anul 1992, de către Mișcarea împotriva Rasismului și pentru Prietenie în Rândul Populației (MRAP), care a depus o cerere autorităților regionale și Ministerului de Interne, dar fără niciun rezultat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.