publicat în: Arhivă

Decizie surprinzatoare: Patriarhul sarb Irineu accepta invitatia Papei Francisc

Episcopul ortodox de Zrenjanin, Vladislav Nemet, a confirmat, pentru cotidianul Dnevnik din Novi Sad, ca Patriarhul Irineu (foto) al Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC) a fost invitat la Vatican, sa-l viziteze pe Papa Francisc, și că acesta și Biserica Ortodoxa Sarba au acceptat invitația.

Liderii Bisericii au acceptat invitația, în ciuda refuzului de a-l invita pe Papa în Serbia, de zeci de ani, chiar dacă unii dintre liderii catolici, cum ar fi Papa Ioan Paul al II-lea și-a exprimat dorința de a-i vizita pe catolicii sarbi, aminteste Tanjug.

“Toți membrii prezenți ai Sfântului Sinod și trimișii Vaticanului au fost de acord că vizita ar trebui să aiba loc. Negocierile diplomatice sunt, acum, în curs de desfășurare, pentru a determina modul de organizare a vizitei, care nu este cea mai simplă parte a lucrurilor, având în vedere calendarele celor doi lideri”, a declarat Nemet.

Comentand cu privire la faptul că nu ar exista un consens în cadrul Adunării Bisericii, vizavi de o potențială vizită a Papei, susținută în mod deschis de către guvernul sârb, prezent și fost, Nemet a declarat că vizita Patriarhului Irineu la Vatican ar fi un pas uriaș înainte.

“O astfel de întâlnire va oferi cu siguranta o ocazie de a discuta subiectele dureroase, care fac referire la Serbia și Croația, mai mult decât la Biserica Catolica, la cel de-Al Doilea razboi Mondial și evenimentele care au urmat”, a explicat Nemet.