publicat în: Arhivă

Ce vedem la icoana Maicii Domnului?

“Și, așa, ne întrebăm, care este puterea acestei imagini, cum ne poate ea ajuta? Răspunsul meu ii poate surprinde pe mulți.

Ceea ce ne da chipul Maicii lui Dumnezeu, în primul rând, este imaginea unei femei. De ce este acest lucru atat de important, atât de reconfortant și atât de răscumpărator? Tocmai pentru că lumea noastră a devenit atât de plina si de fără de speranță din partea sexului masculin, guvernata de mândrie și agresiune, în care totul a fost redus la putere și la armele puterii, la producția de arme, la violență, la refuzul de a da inapoi sau de a face pace în orice, sau de a tine gura inchisa si de a plonja în adâncurile tăcute ale vieții.

Imaginea Fecioarei Maria, Maica Fecioară, se pronunță împotriva a toate acestea și le condamnă prin prezența ei în pace: imaginea umilinței și puritatii infinite, dar plină de frumusețe și putere; imaginea iubirii și victoriei sau a dragostei. Fecioara Maria, Maica nu cere nimic și primește totul. Ea nu urmărește nimic, și posedă totul.

În imaginea Fecioarei Maria, găsim ceea ce s-a pierdut aproape complet prin mândria agresiva a lumii noastre de sex masculin: compasiune, daruirea-inimii, îngrijire, încredere, smerenie. Noi o numim Doamna noastră și Regina cerului și a pământului, iar ea, totuși, Isi spune “slujitoarea Domnului”.

Ea nu tine sa predice sau sa dovedeasca ceva, dar numai prin prezența ei, în lumina și bucuria ei, ne tine departe de ingrijorari si de problemele noastre imaginare.

Este ca și cum am fi obositi, dupa o zi lungă de munca, și am ajunge în cele din urmă acasă, și, din nou, totul devine clar și plin de fericire, dincolo de cuvinte, acolo unde este singura fericire adevărată. Hristos a spus: Nu vă îngrijorați… “Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 06:33).

Văzând această femeie – Fecioara, Mama, Mijlocitoarea – vom începe să simtim, să știm, nu cu mintea noastră, ci cu inima noastră, ce înseamnă să cauti Împărăția, pentru a o găsi și a trăi prin ea”.

– traducere si adaptare Lacasuri Ortodoxe, dupa Alexander Schmemann