Turcia: Sfintii Brancoveni, sarbatoriti langa inchisoarea in care au fost intemnitati

În data de 16 august 2014, a avut loc la biserica Sf. Mc. Paraschevi-Pikridion prăznuirea ctitorilor, a Sfinţilor Brâncoveni, de la a căror moarte martirică se împlinesc 300 de ani (1714-2014).

Biserica Sf. Mc. Paraschevi-Pikridion, un frumos şi vechi lăcaş bizantin, ctitorit de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692 a primit hramul Sfinţilor Brâncoveni începând cu anul 2009 cu binecuvântarea şi prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Cu această ocazie în trapeza Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia a avut loc proiecţia a filmului documentar intitulat Candela, realizat de TVR cu ocazia Anului Comemorativ Constantin Brâncoveanu.

In cadrul acestui eveniment Excelenţa Sa, Doamna dr. Silvana Rachieru, Director al ICR – Istanbul a ţinut o alocuţiune care a precedat proiecţia filmului omagial.

La slujba Sfintei Liturghii şi la comemorarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni au fost prezenţi şi credincioşi veniţi în pelerinaj la ctitoria brâncovenească Sf. Mc. Paraschevi Pikridion prin agenţia de pelerinaj Basilica a Patriarhiei Române.

Acţiunile omagiale organizate în cadrul parohiei au continuat prin depunerea de flori la închisoarea Yedikule, locul în care au fost întemniţaţi Sfinţii Martiri Brâncoveni şi unde la data de 29 octombrie 2013 a fost dezvelită placheta comemorativă de către premierul României, domnul Victor Ponta.

Sursa: Basilica [https://www.basilica.ro]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.