VIDEO Palatul Mogosoaia: Palat al rugaciunii sau – Manastirea laica (album foto)

Sfantul Constantin Brancoveanu, intors acasa, intre oamenii sai

Ieri, duminica 17 august 2014, dupa cum ati putut afla din editiile noastre anterioare de stiri, racla cu moastele Sfantului martir Constantin Brancoveanu a fost adusa, in jurul orei 8, la Palatul Mogosoaia.

Racla a fost intampinata la intrarea in comuna si a fost purtată în procesiune, într-o trăsură trasă de cai, până la biserica Sfantul Gheorghe, a carei pictura urma sa fie sfintita la orele pranzului – ctitorie brâncovenească din secolul al XVII-lea.

“Ii multumim lui Dumnezeu, eu si familia mea, pentru asa clipe! L-am simtit pe sfant acasa, in comunitatea noastra. Totul a fost altfel, astazi, pe aici: atmosfera, oamenii, vremea, lumina, soarele, aerul, temperatura, cerul, totul… Agentia noastra are sediul in imediata apropiere si am putut intelege clar cum traiau satenii cu el, cu Sfantul Constantin, in cetatea lor. Imaginati-va cum este sa stii ca la doar cativa metri, sau chiar kilometri de gardul tau, la un orizont pe care il vezi cu usurinta, ai conducatorul tau stand de veghe, chiar rugandu-se pentru tine si pentru toti ai tai, ca un sfant. I-am vazut pe oameni, astazi, si ne-am vazut toti, intre noi: mai prietenosi, mai relaxati, reintrand efectiv intr-o reala si frumoasa comuniune, poate paradoxal, cu o sobrietate si bucurie concomitent indeplinite intr-un mod despre care, sincer, nu credeam ca este posibil.

S-au adunat astazi, cu totii, intr-un loc, intr-un Palat al carui domnitor s-a intors acasa, macar pentru cateva ore. Ma gandesc deja cu o nota de neliniste la clipele care vor urma dupa plecarea lui de aici, dar stiu ca sfintii nu se supun acestor limite si spatii, depasindu-le cu mult, asa incat incerc sa-mi pastrez bucuria.

Imi place sa numesc acest Palat, de la Mogosoaia, o “manastire laica”, fiindca, daca familia sfintilor brancoveni ar trebui sa fie model pentru familia ortodoxa de astazi, atunci palatul de aici, casa sfintilor brancoveni, trebuie sa fie model pentru casa credinciosilor. Vedem locul in care vietuiau, organizarea gradinii in care se odihneau si meditau, locul in care luau masa – o cuhnie asemenea trapezor manastiresti in care se intra si se iesea cu rugaciune, impodobita pana si ea cu turle bisericesti – camerele de oaspeti ordonate precum chiliile manastiresti de astazi, motivul crucii prezent peste tot si nu in ultimul rand bisericuta familiala, ca loc de rugaciune.

La fel ca altadata, dupa cum relateaza istoricii, psalmii s-au auzit, din nou, de dincolo de ziduri, asa cum se auzeau neincetat atunci cand palatul era locuit de sfintii brancoveni. Stim din relatarile istoricilor ca Psalmii se auzeau de dincolo de ziduri, fiind intonati, pe rand, de cate un membru al familiei, prin rotatie, fara incetare. Si, astfel, trecem de la definitia mea de “manastire laica”, la una care imi vine in minte la fel de clar, de “Palat al rugaciunii”. Cate palate se pot mandri cu asta? Sper din tot sufletul ca totul sa ramana in continuare asa. Un extraordinar model pentu romanii dintotdeauna. Nu am cuvinte…” (interviu cu Ing Catalin Ion – presedinte Asociatia Lacasuri Ortodoxe)

Imagini video cu filmarea integrala a procesiunii defasurate pe cativa kilometri, cat si a celei efectuate in jurul bisericii, pot fi urmarite incepand de ieri, in cadrul programului TV Lacasuri Ortodoxe (www.lacasuriortodoxe.ro) [https://www.lacasuriortodoxe.ro] , racla fiind aşezată pana spre seara, spre închinare, în curtea Palatului.

Pe langa inregistrarile video efectuate de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, in galeria foto a articolului de fata puteti urmari mai mult de 100 de fotografii surprinse la acest deosebit eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.