Sfantul Ivan Rilski | Bulgaria si-a serbat ieri patronul spiritual. Primul zavorat bulgat

Biserica Ortodoxă Bulgară l-a sarbatorit, ieri, 18 august, pe Sfantul Ivan Rilski, onorat ca patron al poporului bulgar.

Sfântul Ivan de Rila a fost primul zavorat bulgar – unul dintre acei sfinti care se zideau pe ei insisi in chilii sau pesteri, lasand doar o mica deschizatura pentru primirea putinei hrane sau a Sfintei Impartasanii. El a fost venerat ca sfânt inca de cand era în viață, iar istoria spune ca animalele sălbatice veneau la el și păsările i se asezau pe mâini.

Urmașii lui au fondat Manastirea Rila, precum și multe biserici în cinstea acestuia. Una dintre aceste biserici, “Sfantul Ivan Rilski”, a fost inaugurata în anul 2008, în orașul Veliko Tarnovo, conform publicatiei bulgaresti Novinite.

Sfantul Ivan Rilski este onorat, astazi, ca patron al locuitorilor Bulgariei și ca unul dintre cei mai importanti sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

El a murit în 946 dupa Hristos, în izolarea mănăstirii, și a fost canonizat imediat după moartea sa. Amintit prin minuni, el este unul dintre liderii spirituali cei mai influenti ai Bulgariei.

La scurt timp după moartea sfântului, sfintele sale moaste, care au puteri miraculoase, au fost transferate la Sofia, în timpul domniei lui Petru I. După ce regele maghiar Bela III a cucerit Sofia în 1183, moastele Sfantului Ivan Rilski au fost trimise in capitala Ungariei, Esztergom, și au rămas acolo timp de 4 ani, înainte de a reveni in Sofia, în 1187.

În 1194, țarul bulgar Ivan Asen I a ordonat ca moastele să fie mutate in capitala sa, Veliko Tarnovo. Supravietuind cuceririi turcesti a orașului, din 1393, ele s-au întors la Manastirea Rila în 1469, cu permisiunea sultanului Murad al II-lea.

Mai sunt alte doua zile in care bulgarii il cinstesc pe Sfantul Ivan Rilski, care este considerat de mulți a fi cel mai iubit sfânt din Bulgaria. Ei mai au sarbatori pe 1 iulie si pe 19 octombrie, legate de moaștele acestuia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.