Ieri, 21 august 2014, la sărbătoarea Maicii Domnului din Tolga, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a oficiat Sfânta Liturghie in Mănăstirea Tolga din Yaroslavl. Anul acesta, se împlinesc 700 de ani de ani de la aparitia Icoanei Tolga și de la ridicarea manastirii.
Slujba a fost difuzata in direct de canalul de televiziune “Prima Yaroslavl”. Mulțimea de pelerini a putut urmari transmisia pe ecrane mari, amplasate în mănăstire.
In anul 1314, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost descoperita în apropierea Yaroslavl. Episcopul de Yaroslavl, Prokhorov (Trifon), care vizita eparhia proprie, se întorcea de la Mănăstirea Sfântul Chiril-Belozersky. Pe drum, s-a oprit in apropiere de Yaroslavl, vrand sa-si petreaca noaptea pe malul drept al râului Volga. La miezul nopții, acesta s-a trezit si a văzut o lumină strălucitoare care intra în cortul său. El a vazut ca lumina provenea de pe malul opus al Volgăi, unde curgea un alt rau, Tolga. Peste podul de peste rau, acesta observase un stâlp de foc.
Episcopul s-a rugat lui Dumnezeu și-a luat toiagul și a trecut podul. Ajungand pe partea cealaltă a râului, episcopul a văzut Icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Icoana plutea in aer, astfel încât i-a fost imposibil sa ajunga la ea cu mâinile. Episcopul s-a rugat cu lacrimi în fața icoanei Maicii Domnului, iar după rugăciune s-a intors dincolo de pod, emotionat puternic, astfel incat si-a uitat si toiagul.
Toti însoțitorii săi au fost, in acesta perioada, adanciti int-un somn adânc și nu au stiut nimic despre intamplare. Episcopul se hotarase sa taca. Când au început să se adune pentru plecare, au observat, insa, ca lipsea toiagul arhiepiscopului. Atunci, Episcopul s-a luminat, intelegand ca Dumnezeu vrea să faca cunoscuta minunea, și le-a povestit tot tovarășilor săi. Insotitorii au trecut râul și au găsit, în pădure, printre copaci, Icoana Maicii Domnului, stand în picioare, dar nu în aer, ci pe pământ. Alături de Icoana Maicii Domnului, se afla toiagul arhiepiscopului.
Insotitorii s-au întors cu toiagul, iar arhiepiscopul și toți tovarășii sai au mers la Icoana Maicii Domnului și s-a constatat că era aceeași cu cea văzuta pe timp de noapte, in mod minunat. Episcopul Trifon a strigat și a căzut la pământ în fața icoanei. Imediat, acesta s-a decis sa construiasca o biserică. Episcopul a inceput, pe loc, cu propriile sale mâini, sa care lemne și sa pregateasca terenul pentru biserică; au lucrat și apropiatii episcopului.
În aceeași zi, zvonul apariției miraculoase a Icoanei Tolga a Maicii Domnului a ajuns pana in Yaroslavl, facand sa apara o mulțime de oameni și toți au început sa lucreze la construcție. Până la prânz, o mica biserica era deja terminata, iar in seara aceleiași zile ea a fost sfintita. Cei bolnavi care au participat la ridicarea bisericii s-au vindecat. În aceeași zi, s-a decis infiintarea unei manastiri. Mănăstirea și icoana s-au numit Tolga.
Manastirea Tolga a rezistat până în 1926, când a fost transformata în colonie pentru minorii delincvenți. Icoana facatoare de minuni Tolga a Maicii Domnului a fost retrasă în Muzeul de Artă Yaroslavl și abia în august 2003 s-a intors la manastirea Tolga reînviata.
Pe 16 septembrie 1392, dimineața devreme, când preotul din mănăstirea canta: “Pe Nascatoarea de Dumnezeu și Maica Luminii în cântece sa o marim”, din mâna dreaptă a Maicii Domnului din Icoana Tolga a izvorat mir, iar la cântarea “Primeste rugăciunile robilor Tăi”, mirul a izvorat din piciorul stâng al Pruncului.