Haos in Libia. Rebelii islamisti preiau controlul asupra capitalei Tripoli

Militanții islamiști au raportat ca au sub control capitala libiana Tripoli, după săptămâni de lupte grele (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care au zguduit orașul și au provocat exodul a mii de locuitori.

Între timp, oficialii din Washington au acuzat Egiptul și Emiratele Arabe Unite de efectuarea unor lovituri aeriene împotriva avansarii facțiunilor islamiste, in timp ce haosul se raspandeste in tara.

Unul dintre câștigurile strategice majore ale grupului, care functioneaza sub numele Dawn of Libia, a fost aeroportul internațional (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care se alatura altor zone ale orașului.

După săptămâni de confruntări feroce între forțele islamiste și milițiile finantate de guvern, cunoscute sub numele de Brigăzile Zintani, această victorie strategică a determinat coaliția Dawn Libia sa apeleze la islamiștii din regiune să se unească sub stindardul lor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În răspuns, luni, Guvernul Libian a făcut apel la protejarea de catre fortele internationale a câmpurilor petrolifere și a aeroporturilor, spunând că el nu are puterea sa opreasca grupurile armate islamiste.

În 2011, aminteste un raport de ultima ora VoR, milițiile rebelilor se aflau de aceeasi parte cu cei ce rasturanu regimul Gaddafi, susținuti de fonduri, arme și pregatire NATO și occidentale. In vidul politic care a urmat eliminarii Presedintelui, rebelii s-au dezintegrat intr-un mozaic de miliții și forțe militare care lupta toate pentru dominație politică și control asupra resurselor de petrol.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.