Biserica Ortodoxa Sarba il acuza pe Arhiepiscopul Stefan al Bisericii Macedonene

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a anunțat, ieri, decizia formularii de acuzatii ecleziastice la adresa Arhiepiscopului Ștefan, șef al Bisericii Ortodoxe Macedonene, nerecunoscuta canonic, informeaza agentia Tanjug.

Sinodul a emis o declarație, in care se arata că, prin “perseverenta inveterata în schismă”, Biserica Macedoneana participă la persecutarea necreștina a Arhiepiscopului Jovan (foto), sef recunoscut canonic al Arhiepiscopiei Ortodoxe autonome de Ohrid, și a preoților, călugărilor și credincioșilor (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La Adunarea Sinodala din luna mai, Biserica Ortodoxa Sarba subliniase că este gata să înceapă un dialog “privind stabilirea ordinii canonice, a pacii religioase și a iubirii frățesti cu Biserica din vecina și prietenoasa Macedonie”, amintind că singura condiție pentru aceasta este eliberarea Arhiepiscopul Jovan de Ohrid, inchis pe nedrept (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Adunarea a remarcat că Arhiepiscopul Jovan a fost arestat la cererea demnitarilor de top din Biserica Ortodoxa Macedoneana.

Biserica Ortodoxa Macedoneana este nerecunoscuta canonic, iar Biserica Ortodoxa Sarba o consideră schismatica de cand aceasta si-a declarat autocefalia în mod unilateral, în 1967.

Doi episcopi macedoneni proeminenti, Timotej și Pimen, au cerut în mod public ca Arhiepiscopul sa fie iertat. Neoficial, iertarea ar fi susținută de majoritatea episcopilor Bisericii Macedonene, cu excepția Arhiepiscopului Ștefan și a episcopilor Petar și Agatangel.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.