Califat islamic proclamat in Nigeria. Apel urgent al observatorului Vaticanului la Geneva, impotriva Boko Haram

Observatorul permanent al Vaticanului la Națiunile Unite în Geneva, Arhiepiscopul Silvano Tomasi, a reînnoit apelul său catre comunitatea internațională, de oprire a militanților Statului Islamic care ii persecuta si extermina pe creștini și alte minorități din Irak și din alte regiuni.

“Episcopii locali, patriarhii, ortodocși și catolici de diferite rituri – sirian, haldeian, melkit – s-au întâlnit cu câteva zile în urmă și au formulat în mod clar planuri importante de acțiune (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe); in primul rând, pentru a cere ajutor din partea comunității internaționale in oprirea violențelor si uciderilor, nu numai a creștinilor ci, totodata, a poporului yazidis și a altor grupuri. Creștinii sunt decapitați și, prin fotografii, puteți vedea capete atarnand in cârlige, ca decoratii de perete.”, sustine Tomasi, intr-un interviu pentru Radio Vatican

“În al doilea rând, ei cer sa existe o prezență internațională care să garanteze întoarcerea creștinilor în satele și casele lor. Nu este corect ca lumea internațională sa accepte, în mod automat, ca creștinii sa fie condamnați la exil. Ei au dreptul sa trăiasca in casele lor, acolo unde au trait de 1700 ani, înainte de sosirea Islamului”.

Întrebat dacă este preocupat de acțiunile grupului militant islamic Boko Haram, care a terorizat și a proclamat recent un califat în Nigeria, Arhiepiscopul Tomasi a declarat, “violența folosită de către Boko Haram este îngrijorătoare. Nigeria face, încă, tot posibilul in găsirea unei soluții pentru această sectă fundamentalistă care maschează setea de putere prin limbaj religios, dar în realitate, ceea ce se afla la originea acestei mișcări, este dorința de dominație și control asupra teritoriului. Deci, comunitatea internațională trebuie să condamne Boko Haram. Prin orice mod, aceasta trebuie să sprijine, de asemenea, guvernul nigerian in eforturile sale de respingere a acestui grup”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.