publicat în: Arhivă

Tensiuni intre India si Pakistan. Seful ONU face apel la calm si dialog

Șeful ONU, Ban Ki-Moon, a cerut Indiei și Pakistanului să rezolve problemele în mod pașnic și prin dialog, pe fondul anularii discuțiilor, la nivelul ministrilor de externe, între cele două națiuni, și al încălcării intelegerii de încetare a focului de-a lungul punctelor de frontieră.

“Secretarul general invita ambele părți sa rezolve problemele în mod pașnic și prin dialog”, potrivit unui comunicat dat de biroul purtătorului de cuvânt al lui Ban, ca răspuns la întrebările privind anularea discuțiilor și încălcările de încetare a focului. Declarația nu a răspuns la întrebarea dacă șeful ONU va interveni în situația tensionată și ii va incuraja pe liderii celor două țări să se întâlnească.

Guvernul premierului Narendra Modi a anulat, pe 25 august, întâlnirea programată la Islamabad între secretarii străini, după ce Înaltul Comisar al Pakistanului în India, Abdul Basit, a purtat discuții cu liderii separatiști din Kashmir.

De asemenea, in ultimele saptamani, a crescut numarul încălcărilor armistitiului de încetare a focului de către forțele pakistaneze, de-a lungul liniei de control și a frontierei internaționale. Au existat 21 de încălcări de încetare a focului, de către trupele pakistaneze, în mai puțin de două săptămâni, și 23 în luna august.

Ministrul Apărării, Arun Jaitley, a declarat, la New Delhi, ca India a răspuns în mod eficient și puternic la încălcările intelegerii de încetare a focului de către Pakistan.