STIRI Ucraina | Raport ONU: autoritatile ucrainene aresteaza si maltrateaza jurnalistii

Fotojurnalistul rus Andrei Stenin, care se pare ca a fost retinut de forțele armate din Kiev, încă ramane disparut in Ucraina, alaturi de un număr de alți lucrători media arestati și maltratati de către autoritățile ucrainene, potrivit unui raport ONU, publicat astazi, citat de Ria Novosti.

Astfel, in raport se arata:

– fotojurnalistul Agenției Internaționale de Informații RIA Novosti a dispărut în regiunea Donețk, pe 5 august. Colegii săi susțin că a fost reținut de către forțele armate ucrainene, dar purtătorul de cuvânt al armatei a negat acest lucru;

– pe 3 august, Elena Blokha, redactorul-șef al Gazetei Municipale din Donetsk, a fost arestata împreună fiul sau in varsta de 17 de ani, care mai târziu a fost eliberat. Blokha este acuzata de sprijinirea terorismului.

– pe 1 august, un alt jurnalist de sex feminin care lucra pentru canalul de televiziune Russia Today a fost reținut de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Zakarpattia. Jurnalistul, care este atât cetatean american cat și rus, a fost eliberat după trei ore și obligat să părăsească teritoriul Ucrainei, pe 4 august;

– tot pe 1 august, trei jurnaliști – unul al saptamanalului sarb Pecat, unul care lucrează pentru canalul TV ucrainean 112 și altul independent din regiunea Luhansk au dispărut și au fost găsiti dupa 5 zile de localnicii din Dneprodzerjinsk. Jurnaliștii au declarat că au fost reținuți după trecerea frontierei ruso-ucrainene, au fost “legati la ochi timp de cinci zile, cu mâinile legate, maltratati, amenințati și forțati să se dezbrace, dupa care au fost eliberati, separat, noaptea.

– pe 22 iulie, jurnalistul britanic independent și bloggerul Graham Phillips, care furniza rapoarte pentru postul de televiziune RT, a dispărut, în timp ce se afla in zona luptelor dure din apropierea aeroportului Donetsk. El a declarat că a fost inchis timp de trei zile, dupa care a fost dus la granița cu Polonia și “impins afara”. Autoritățile ucrainene i-au interzis lui Phillips intrarea in Ucraina pentru trei ani. Ministerul rus de Externe a declarat ca Phillips fusese răpit de către Garda Națională Ucraineana.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.