Fresce descoperite sub un strat de tapet, in Biserica Sfanta Ecaterina

“Lucram la pictura pereților, care sunt tencuiti, intr-o zi extrem de umeda, când am observat aparitia a sase umflaturi, descoperind astfel ca, in urma cu zeci de ani, un tapet fusese aplicat peste pictura, pentru a proteja, în mod evident, icoanele de tencuiala ce urma sa fie aplicata”.

Spre surpriza Arhimandritului Alexander Pihach și credincioșilor Bisericii reprezentantei OCA (Biserica Ortodoxa a Americii) in Moscova, Marea Mucenita Ecaterina, șase fresce, ascunse timp de aproape un secol, au fost descoperite recent în timpul lucrărilor de restaurare în curs de desfășurare în interiorul bisericii principale vechi din secolul al 18-lea.

“Icoanele au fost descoperite în biserica, sub cupola”, conform Pr. Alexander, paroh al Bisericii Sfanta Ecaterina și Reprezentant OCA in Patriarhia Moscovei. “Întreaga biserică a fost restaurată, cu excepția acestor pereți, din zona de sub cupola și altar”.

Icoanele, care ii descriu pe Sfinții Vladimir și Olga și patru printi sfinți – Alexander Nevsky, Mihail de Tver, Teodor de Smolensk și Iurie de Vladimir – de aproximativ cinci metri pe un metru, sunt poziționate pe fiecare parte a iconostasului.

Potrivit Părintelui Alexandru, Biserica Sfanta Ecaterina a fost închisa la începutul anilor 1920, la scurt timp după Revoluția Rusă. Inițial a avut “alt scop”, ca spațiu de locuit, iar mai tarziu a găzduit birourile unui atelier de restaurare de artă. Complexul bisericesc cuprinde două biserici – de la mijlocul secolului al 18-lea, “biserica de vară”, iar de la mijlocul secolului al 19-lea “biserica de iarnă”. Constructia bisericii de vară, comandata de către împărăteasa Ecaterina cea Mare și finanțata de către trezoreria statului, a fost sfintita pe 28 septembrie 1767. Frescele au fost pictate de către Levitsky, în stilul naturalist care a crescut în popularitate la începutul secolului al 18-lea. Levitsky si-a câștigat, ulterior, faima ca artist, dupa efectuarea picturii frescelor din Catedrala originala a lui Hristos, din Moscova, construita pentru comemorarea înfrângerii lui Napoleon, în 1812.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.