Patriarhii Orientului Mijlociu reclama indiferenta autoritatilor islamice si a comunitatii internationale

Patriarhii catolici și ortodocși din Orientul Mijlociu au denunțat atacurile asupra creștinilor și au solicitat comunității internaționale să lucreze in eradicarea gruparilor teroriste, conform unui raport CNS, din Beirut.

Patriarhii s-au întâlnit pe 27 august, la Patriarhia maronita catolica din Bkerke, la nord de Beirut, pentru un summit special, in ideea abordarii crizei din regiune.

Ei s-au adresat, ulterior, coordonatorului special al Națiunilor Unite în Liban și ambasadorilor celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Acestia au deplâns indiferența, atât a autorităților islamice cat și a comunității internaționale, fata de atacurile indreptate împotriva creștinilor, care traiesc in regiune de 2.000 de ani.

“Ceea ce este dureros, este lipsa unei poziții a autorităților islamice, iar comunitatea internațională nu a adoptat o atitudine stricta”, au spus patriarhii.

“Facem un apel la lansarea unei fatwa (hotărâri religioase islamice), care sa interzica atacurile împotriva celorlalti”, au spus ei.

“Comunitatea internațională nu poate tacea vizavi de existența așa-numitei ISIS”, au spus patriarhii, referindu-se la Statul Islamic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). “Ei ar trebui să pună capăt tuturor gruparilor extremiste teroriste și sa incrimineze agresiunea împotriva creștinilor și a proprietăților acestora”.

“Comunitatea internațională trebuie să acționeze și să elimine Statul Islamic”, au spus patriarhii. “Aceasta cerem de la Națiunile Unite și Consiliul de Securitate al ONU”.

“Trebuie să încetăm să folosim extremiștii, teroriștii și mercenarii și sa oprim sprijinirea, finanțarea și înarmarea lor”, au spus ei.

Ei au criticat comunitatea internațională, pentru nerezolvarea, inca din aprilie 2013, a cazului rapirii celor doi episcopi ortodocși din Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Prelații au aplaudat creștinii din regiune, care “s-au angajat in valorile Evangheliei și învățăturile lui Hristos”, exemplificand relațiile lor cu alții, inclusiv cu frații lor musulmani, care locuiesc impreuna.

În ceea ce privește amenințarea Statului Islamic in Liban, în special în lumina de incursiunii militantilor islamici în țară, în apropierea frontierei sale cu Siria, de începutul lunii august (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), prelații au subliniat “importanța sistemului politic libanez, care separă religia și statul, și care recunoaște libertățile religioase”.

“Noi respingem extremismul religios în Liban. Libanul este o țară pentru toți și nu o țară în care sa existe diferite unitati religioase”, au spus ei.

Aproximativ 33% din populatia libaneza este crestina, cu majoritate maronit-catolica. Dar, harta demografică s-a schimbat, avand in vedere numarul enorm al refugiatilor din Siria vecină, in cea mai mare parte musulmani, acum egal cu mai mult de un sfert din populația Libanului.

În cadrul sistemului de împărțire a puterii din Liban, Președintele trebuie să fie un maronit catolic, dar acest post a fost vacant dupa expirarea termenului fostului Președinte libanez Michel Suleiman, din 25 mai. Blocurile politice rivale sunt încă divizate pe tema noului lider.

Patriarhii au îndemnat “toate blocurile politice sa izoleze alegerile prezidențiale de conflictele regionale și internaționale și sa ajunga la un acord în ceea ce privește alegerea unui Președinte, cât mai curând posibil”.

La summit-ul prezidat de către Cardinalul Bechara Rai – patriarh maronit, au participat: Patriarhul siriac ortodox Ignațiu Afraim II; Patriarhul armean catolic Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni; Patriarhul catolic melchit Gregoire III-lea Laham; Patriarhul sisriac catolic Ignace Joseph III Younan; Catolicosul Aram al Ciliciei, patriarh al Bisericii Apostolice Armene; Patriarhul catolic caldeean Louis Sako; un reprezentant al Bisericii Grec-Ortodoxe și șeful Consiliului Evanghelic, Rev. Salim Sahyouni.

Un grup de patriarhi, împreună cu Cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene, este programat să participe in 9-11 septembrie la un summit pentru apărarea creștinilor din Orientul Mijlociu, in Washington. În cadrul aceleiasi vizite, prelații intenționează, totodata, să se întâlnească cu membrii oficiali ai Congresului și Casei Albe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.