Giulgiul Maicii Domnului, purtat noaptea pe strazile Ierusalimului – 2014 (foto)

In aceste zile, credinciosii din Ierusalim au participat la procesiunea desfasurata pe timpul noptii cu Giulgiul Maicii Domnului.

Cu trei zile înainte de celebrarea Adormirii Maicii lui Dumnezeu, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Paștile de Vara sau Sfintele Paști ale Maicii Domnului, prin tradiția de la Ierusalim, Giulgiul Maicii Domnului a fost purtat din Mica Ghetsimani, vizavi de Biserica Învierii, in Ghetsimani, la Mormântul Maicii lui Dumnezeu. Această ceremonie este legată de apariția Arhanghelului Gabriel inaintea Maicii Domnului în Mica Galilee, unde îi plăcea să se roage în singurătate, când acesta i-a daruit o frunză de palmier și a prezis Adormirea Maicii cu trei zile mai târziu.

Dis-de-dimineață, după Liturghia de la miezul nopții la Sfântul Mormânt al Domnului, egumenul Nectarie din Ghetsimani a scos Giulgiul Maicii Prea-Sfinte a lui Dumnezeu. In timp ce se cantau rugaciuni, Giulgiul a fost purtat pe străzile înguste ale orașului vechi catre locul de înmormântare a Maicii Domnului, în Biserica Adormirii Maicii Domnului, unde a fost oficiata, apoi, Sfânta Liturghie.

Mai multi episcopi, preoți și monahi au condus procesiunea, cu pelerini din întreaga lume, cu icoane ale Maicii Domnului, lumânări aprinse, flori și ramuri de busuioc, toate simboluri ale vieții veșnice.

Liturghia a fost celebrată pe unul dintre cele trei vârfuri ale Muntelui Măslinilor, în Mica Galilee, in locul in care Maicii Domnului îi plăcea să se roage. Acest sit istoric se afla pe proprietatea reședinței Patriarhului Ierusalimului, chiar sub masa altarului bisericii, si tuturor li s-a permis să-l venereze, la sfârșitul slujbei.

In galeria foto a articolului de fata (www.lacasuriortodoxe.ro), puteti vedea mai multe fotografii surprinse la eveniment.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.