Margaritare Brancovenesti – de Elena Murariu – la Muzeul Satului, din Bucuresti

Ieri, a avut loc, în sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, vernisajul expoziției “Mărgăritare Brâncoveneşti” a Elenei Murariu.

Expoziția cuprinde mai multe zeci de lucrări de grafică, precum și 10 exponate pe lemn sculptat, pictate pe ambele fețe, după cum se obișnuiește la unele icoane.

Expoziția uimește prin finețe și rafinament, prin atenția la amănunt și acuratețea cu datele istorice, demonstrând un studiu amplu al perioadei istorice, al vieții și activității familiei domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Fiecare exponat este, în același timp, operă de artă și icoană. Lucrările își spun pe rând povestea, purtându-ne pe filele istoriei, de la Sfânta Taină a Căsătoriei dintre Doamna Maria și Constantin Brâncoveanu, trecând prin ctitoriile pe care le-au lăsat în urmă, martiriul Sfântului Voievod împreună cu fiii și sfetnicul său, până la găsirea și aducerea sfintelor moaște ale Domnitorului Constantin Brâncoveanu la Biserica Sfântul Gheorghe din București, de către soția îndurerată. Accentul este pus, însă, pe sfințenia martirilor, aceștia purtând aură, atât în lucrările care îi prezintă înainte de martiriu, cât și în cele din timpul, sau de după sacrificiul lor. De remarcat, este și faptul că Doamna Maria Brâncoveanu este reprezentată purtând aură, autoarea considerând-o “sfântă și adevărată mironosiță”.

Inedit este faptul că o expoziție tematică, cuprinzând un număr mare de lucrări, este susținută de mâna unui singur artist, dar și că această expoziție cuprinde mai puțin de jumătate din lucrările realizate pe această temă de Elena Murariu.

Lucrările sunt semnate simplu: “de mâna Elenei Murariu”.

Intervievată de un reporter al Agenției de știri Lăcașuri Ortodoxe, D-na Elena Murariu a mărturisit: “Proiecul nu are legătură directă cu ‘Anul Brâncoveanu’, proiectul meu a început în urmă cu 20 de ani. ‘Anul Brâncoveanu’ s-a suprapus peste proiectul meu și e minunat că el poate să iasă acum la lumină și sa fie arătat celorlalți, fiind și un moment în care proiectul s-a copt, chiar dacă nu este finalizat – este în curs de derulare – însă în spate sunt peste 200 de lucrări, aici fiind prezentate doar 60. Lucrez ca pictor restaurator și am lucrat în ctitorii brâncovenești și, atunci, totul a venit firesc – să pornesc de la ctitorie și să ajung la Sfinții Brâncoveni, să încerc să fac un program iconografic al vieții acestor sfinți. Eu nu încerc să revitalizez stilul brâncovenesc, nu acesta este proiectul meu, el pornește de la rădăcinile brâncovenești și le aduce în actualitate, le contemporaneizează. Nu încerc să fac artă brâncovenească, după 300 de ani – fiindcă ar fi un nonsens – ci încerc să fac artă contemporană, pornind de la arta brâncovenească, de la viața Sfinților Brâncoveni, să fac o sinteză a tradițiilor ancestrale ale poporului român. Este un cadou, faptul că proiectul poate fi arătat în ‘Anul Brâncoveanu’, dar el va fi la fel de actual și anul următor sau peste zece ani.”

Prezentă la eveniment, Maica Serafima de la Mânăstirea Dintr-un Lemn – Arhiepiscopia Râmnicului, restaurator de icoane și pictor, a observat, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe: “Tema este religioasă și patriotică, Constantin Brâncoveanu fiind cel care a deschis epoca de aur a stilului care îi poartă numele, iar Elena Murariu a reușit să pună în valoare atât pictura cât și partea duhovnicească și trairea Domnului Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi și Sfetnicul Ianache, dar și a Doamnei Maria, într-o domnie foarte scurtă, dar fructuoasă, pentru noi, ca români dar și ca creștini. Munca de 21 de ani a Elenei Murariu a meritat, pentru că Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfetnicul Ianache i-au insuflat-o.”

D-na Elena Murariu este pictor de icoane şi restaurator de pictură murală. A studiat între 1983 și 1987 la Secţia de Artă Monumentală şi Restaurare, Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, iar în 1994 – Conservare pictură murală la Roma, Italia. Are în palmares, până în prezent, 11 expoziții personale și 32 expoziții de grup, iar ca restaurator de pictură murală, a lucrat în 8 lăcașuri, printre care se numără și sit-ul de la Halmyris (secolul IV).

Expoziția poate fi vizitată în perioada 4 – 26 iulie 2014, de miercuri până duminică, între orele 11.00 – 19.00, în sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” (Bucuresti, Şos. Kiseleff nr. 28).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.