Sigiliu rar al Lavrei Sfantul Sava, descoperit in Ierusalim

Un sigiliu extrem de rar din Mănăstirea Sfantul Sava, datand din perioada Cruciadelor, a fost descoperit în timpul săpăturilor din Ierusalim. Descoperit cu un an și jumătate în urmă, abia acum acesta a fost identificat ca fiind un sigiliu unic, ștampilat de către Lavra – Manastirea Sfantul Sava. Sigiliul, vechi de 800 de ani, poarta o inscripție în limba greacă, iar pe avers poartă o cifră. Dr. Robert Kool, din partea Autorității de Antichități a Israelului, a participat la examinarea sigiliului, iar impreuna cu Prof. Jean-Claude Cheynet din Franța, a identificat sigiliul.

Săpăturile arheologice care au avut loc în vara anului 2012, pe sit-ul antic Horbat Mizmil, au relevat resturile unei gospodării construite în timpul perioadei bizantine (secolele V-VI dupa Hristos). Sit-ul a fost abandonat, la sfârșitul perioadei bizantine, și apoi restabilit în cursul perioadei cruciate (secolele XI-XII dupa Hristos), ajungând la dimensiunea sa de vârf în timpul perioadei Mamluk (secolele XIII-XV dupa Hristos).

Sigiliile erau folosite în mod regulat, pentru a asigura că documentele nu au fost deschise de către persoane neautorizate. Sigiliile erau, în general, aplicate pe o scrisoare, și constau dintr-o bulla – două discuri de plumb, goale, care aveau un snur trecut printr-un canal, printre ele. La lipirea scrisorii, aceste discuri erau presate împreună cu un obiect special, creând astfel un sigiliu dublu.

Mar Saba este numele siriac al Sfantului Sava, și el a fost unul dintre cei mai importanți și influenți lideri ai mișcării monahale creștine, în dezvoltare, în deșertul Iudeii, în timpul perioadei bizantine. O serie de manastiri au fost infiintate de către Sfântul Sava, în timpul perioadei bizantine, cea mai importanta fiind Manastirea Sfantul Sava, menționată ca “Marea Lavra”. Manastirea este situata pe o stâncă, avand vedere spre Nahal Kidron, și rămâne singura manastire, din desertul iudeu, locuita continuu de la infiintarea sa. De fapt, există zece călugări greci care locuiesc în prezent în mănăstire, aparținând Bisericii Grec-Ortodoxe. Manastirea este deschisa doar bărbaților, femeile neavand voie să o viziteze.

Sigiliul subliniaza importanta Manastirii Mar Saba în acea perioadă. Probabil, aceasta a avut un rol politic foarte important. Conform Dr. Robert Kool, citat de publicatia Travelujah, “Mănăstirea Mar Saba a jucat, aparent, un rol important în afacerile Regatului Ierusalimului, în timpul perioadei cruciate, in mentinerea unei relații strânse cu familia regală de guvernământ. Mănăstirea a avut numeroase proprietăți și această gospodarie (fermă) se poate sa fi fost parte din domeniile mănăstirii, din timpul perioadei cruciatilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.