Mesajul de condoleante al Patriarhului Rusiei, la moartea Mitropolitului Vladimir

Patriarhul Kirill al Rusiei a tranmis un mesaj de condoleanțe, in urma decesului Mitropolitului Vladimir al Kievului și al Întregii Ucraine (foto – vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), in care se aminteste:

“Mi-e greu sa exprim in cuvinte masura pierderii suferite de Biserica noastră, astăzi. Plângem cu toții, cei care l-am iubit și venerat pe ierarhul al carui suflet s-a mutat, acum, la Dumnezeu. Timp de 49 de ani, el și cu mine, am avut relații bune și cordiale”.

“Preafericirea Sa Mitropolitul Vladimir a fost un mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse, iubit și venerat cu caldura de milioane de credincioși din Ucraina”.

Mesajul precizeaza ca, pe umerii Preafericitului Părinte, a fost purtata “crucea grea a responsabilitatii pentru soarta Ortodoxiei din Ucraina. Episcopul Vladimir a acceptat crucea, cu smerenie, și a purtat-o timp de 22 de ani, cu curaj, în contextul dificil al formarii Statului Ucrainean. Adesea, paienjenisul si necazurile acestei lumi au lovit Biserica din Ucraina, amenințând să înghită corabia eclezială. Dar, mâna fermă a conducatorului ei a pastrat-o de fiecare dată pe calea mântuirii, și a păstrat-o unită, invincibila. Păstrarea unității Bisericii, reprezinta unul dintre principalele merite ale celui adormit in Domnul. Prin lucrările sale, prin înțelepciunea și răbdarea sa, el a fondat Biserica Ucraineană, evitand schisma, consolidand unitatea episcopatului, a clerului și a credincioșilor”.

“Aș dori să subliniez, în special, rolul său în coeziunea ierarhilor Patriarhiei Moscovei in Sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse, în 2009, după moartea Sanctității Sale Patriarhul Alexei al II-lea, de binecuvântată amintire.

“Mitropolitul Vladimir a fost respectat de întreaga lume ortodoxă. Primatii și ierarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe locale au avut cea mai mare stima pentru eforturile sale pentru unitate ecleziala si adevăr canonic. Iar acum, că timpul de plecare a sa a venit, mă folosesc de cuvântul Apostolului Pavel, pentru a face un bilanț al vieții Preafericitului Părinte: “Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit. De acum, mi s-a gătit cununa dreptăţii, pe care Domnul îmi va da-o în ziua aceea, El, Dreptul Judecător”. (2 Timotei 4: 7-8).

“Decesul Preafericitului Părinte Mitropolit Vladimir al Kievului și al Intregii Ucraine este o mare pierdere pentru intreaga Ortodoxie și, desigur, mai ales pentru Biserica Sfintei Rusii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.