Hramul Manastirii ortodoxe Halmyris: 8 iulie – Sfintii Mucenici Epictet si Astion

Mânăstirea Halmyris – Murighiol, Tulcea – își serbează mâine, 8 iulie 2014, hramul: Sfinții Mucenici Epictet și Astion.

Se împlinesc 6 ani, de când cele mai vechi moaște descoperite la noi în țară au fost aduse pe locul în care se ridică Mânăstirea Halmyris, în imediata apropiere a sitului arheologic Halmyris – o fostă Basilică Episcopală, datată din anul 290 dupa Hristos.

Ca în fiecare an, câteva zeci de autocare, cu credincioși din toate colțurile țării, sunt așteptate la Halmyris. Moaștele celor doi Sfinți Mucenici, doctori fără de arginți, vor fi scoase în procesiune din demisolul Mânăstirii, spre baldachinul special amenajat în curtea generoasă a Mânăstirii, în apropiere de scena pe care va fi savârșită Sfânta Liturghie Arhierească, astfel încât să poată fi urmărită de toți credincioșii prezenți. Slujba va fi săvârșită în sobor, de mai mulți Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de zeci de preoți și diaconi.

Mânăstirea Halmyris este încă în construcție, aflându-se, în prezent, la partea superioară (zona cafasului – vezi TV Lacasuri Ortodoxe), Biserica de la demisol, care adăpostește de-a lungul anului Moaștele celor doi Sfinți Mucenici, fiind deja finisată de mai mulți ani.

Mânăstirea se află la ieșirea din Murighiol, județul Tulcea, în Delta Dunării, la doar cațiva zeci de metri de brațul Sfântul Gheorghe al Dunării – un tarâm care, în această perioadă, se bucură de prezența a nenumarați turiști din străinătate și din țară, Harmul Sfintei Mânăstiri marcând, cu siguranță, vacanța acestora.

Fosta Basilica istorică, descoperită de echipa de arheologi condusă de Mihail Zahariade, inconjurată de zidurile originale ale Cetății Halmyris de altădată, stă marturie a două milenii de credință creștină împartășită de cei aflați pe aceste meleaguri.

Cu acesta ocazie, vor fi lansate si cele două site-uri web oficiale:

[https://www.manastireahalmyris.ro/] www.manastireahalmyris.ro [https://www.manastireahalmyris.ro/]

​ [https://www.manastireahalmyris.ro/] www.sfintiiepictetsiastion.ro [https://www.sfintiiepictetsiastion.ro/] ​

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.